Vegyes érzelmekkel búcsúztatta az óévet Szlovákia (Kossuth Rádió)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

2004. december 31.
ImageSzlovákiában is nyilván lehetne igazi vidám történetet találni, de a hírekben is tarolt a magas-tátrai orkán – jelentette a magyar rádió pozsonyi tudósítója.
Bár az önálló Szlovák Köztársaság 12 éves történetének legsikeresebb évét zárja, 2004 mégis a tátrai természeti katasztrófa éveként vonul be a szlovák történelembe.
A szlovákok nemzeti büszkeségének számító Magas-Tátra már régóta beszédtéma az országban, pontosabban az, hogy miképpen lehetne visszacsalogatni az elpártolt lengyel, magyar és cseh turistákat, hogy ne csökkenjenek évről-évre az idegenforgalomból származó bevételek a Tátrában. A megoldási receptektől hemzsegő vitát szakította meg a november 19-ei orkán erejű szélvihar, amely leborotválta a 70-100 éves fenyő erdővel borított déli lejtőket, és a gyönyörű természetet holdbéli tájjá változtatta.
A tudósító szerint mélyen érintette a szlovákokat a Magas-Tátra katasztrófája, és ebből következően mindenki megfogalmazta, hogy szerinte mit, és hogyan kellene a jövőben tenni a hegyvidéken. A közvélemény egyértelműen a környezetvédelmi tárca által képviselt erdőtelepítési programot támogatja. Hatalmas erőt képviselnek azonban a gazdasági minisztérium mögé felsorakozó üzletemberek, akik turistaközpontokat, szállodákat, kaszinókat látnának szívesen az erdők helyén.
A vita szünetel, a szlovák kormány több tagja is a Magas-Tátrában búcsúztatja az óévet.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.