Kis karácsonyfatörténet (Kossuth Rádió/Magyarországról jövök)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

2004. december 23
A történeti feljegyzések szerint az első feldíszített karácsonyfát 1605-ben állították Strassburgban. Pesten 1835-ben díszítették fel az első ünnepi fenyőt. A hagyományt a világ minden táján követik a szokásokról mesélt a fenyők tudora, dr. Debreczi Zsolt, a Budakeszi Dendrológiai Alapítvány munkatársa.
A lexikonok és írások szerint német nyelvterületről terjedt el, 1605-ben Strassburgban ünnepelték először a karácsonyt fenyőfa mellett. Utána elég gyorsan elterjedt Európában, és 1755-ben már Berlinből, Prágából, 1816-ban Bécsből vannak feljegyzések, hogy karácsonyfa, tehát fenyő mellett ünnepelték a karácsonyt, Pesten 1835-ből van adat arra, hogy a karácsonyfa megjelenik a lakásokban.

Európa mérsékeltégövi zónája nem nagyon gazdag fenyőfélékben, a mai Magyarország és a határos területek, a Kárpátok vidékén kb. 12-féle fenyőfaj található, ezek közül leggyakoribb és legközönségesebb a közönséges luc. Nagy valószínűséggel az első karácsonyfák lucfenyők lehettek. A közönséges lucot az angolok úgy nevezik, hogy norvég luc, mivel náluk nem terem meg. Érdekes, hogy a magyar nyelvben viszonylag kevés név maradt fen a fenyőfajok megkülönböztetéséra, általában azt mondják, hogy fenyő, az erdei fenyő, jegenyefenyő, a luc, a boróka, vörösfenyő ezek a legismertebb fajok, aztán a törpefenyő és a cirbolya. Ez a nagyon szép név az erdélyi és a felvidéki emberek nyelvén maradt meg, és öröklődött a magyar nyelvben. Az európai emberek karácsonya többnyire kötődik a fenyőkhöz.
A karácsony fenyővel ünneplése európai eredetű, innen terjedt át más kontinensekre, és mindenütt olyan fenyőket díszítenek fel, amilyeneket a közelben találnak. Amerikában az ABS-Balsamia a legnépszerűbb karácsonyfa. Karácsony előtt megkezdődik a kanadai Balzsam-jegenyefenyő export, és minden bevásárlóközpont előtt hegyekben áll a balzsam-jegenyefenyő. Ez nem hullik le. Mostanában nálunk is kedvelik azokat a fenyőket, amelyek nem hullajtják le a lombjukat, a jegenyefenyőt, de az igényesebbek már normand jegenyefenyőt vesznek a Kaukázusból vagy coloradói jegenyefenyőt.
Észak-Amerikában nincs ez az én fám szebb vagy nagyobb típusú mentalitás, ezt figyeltem meg, majdnem mindenki balzsam-jegenyefenyőt ültet.
Ami érdekes, hogy Mexikóban, ahol a fenyő tényleg nem gyakori, bár a legnagyobb fajszámban a fenyő van jelen, de karácsonyi fenyőnek csak a rövid tűleveles, a magas hegyekben élő a jegenyefenyő és luc alkalmas, ők a jegenyefenyővel ünneplik a karácsonyt. Ugyanakkor az egyházi felvonulásokra egy másik fajtát, az ABS religiosát használják, ami Mexikóban, a Mexikóvárostól északra eső, nagy zarándokhelyeken bőségesen terem, és ilyenkor ágakkal feldíszítik a templomokat, és minden autó, ami hozza a nagy búcsújárókat, ezekkel az ágakkal van feldíszítve. Angliában, ahol borókán és a tiszafán kívül nem nagyon van fenyőféle, Norvégiából importálnak fenyőket, de a hagyományos angol szokások szerint fagyönggyel ünnepelték a karácsonyt, az ebből készített díszt akasztották az ajtókra.

Berecz Béla nyomán


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.