Ázsia Obamától reméli a megváltást (InfoRádió)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. szeptember 24. - Egy nemrég közzétett közvélemény-kutatás szerint az ázsiai állampolgárok az amerikai elnök szerep-vállalásától teszik függővé a decemberi koppenhágai klímacsúcs sikerét. Sokan úgy vélik, Barack Obama nélkül nem lesz változás.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) és a Greenpeace megbízásából készült felmérés eredményei szerint az Ázsiában élők több mint fele elsősorban Barack Obama szerepvállalásától teszi függővé az ENSZ decemberi, a kiotói egyezmény folytatásáról szóló koppenhágai csúcstalálkozójának sikerét. A 6000 válaszadó 53 százaléka szerint az amerikai elnök, 15 százaléka szerint az indonéz elnök, 14 százaléka szerint pedig az indiai miniszterelnök állásfoglalásán múlik a találkozó kimenetele - számol be az ELTE TTK hírlevele.

A kínai, hongkongi, indiai, indonéz és fülöp-szigeteki megkérdezetteknek 80 százaléka vélte úgy, hogy saját országának kormánya köteles lenne lépni a klímaváltozás hatásainak megelőzése érdekében. A felmérés szerint a válaszadók 70 százaléka véli úgy, hogy a gazdag országoknak a klímaváltozás elleni harc élére kell állniuk, 68 százalék pedig egyetért azzal, hogy a nagyobb fejlődő országoknak is meghatározó szerepet kell vállalniuk a kérdésben.

Kim Carstensen, a WWF Globális Klíma programjának vezetője szerint az eredmények azt tükrözik, hogy a fejlődő ázsiai országok állampolgárai hisznek abban, hogy néhány állam komoly változást indíthat el. Mint mondta, úgy vélik, ha az Egyesült Államok, Kína vagy India felvállalja azt a vezetői potenciált, amelyet Ázsia lát bennük, akkor Koppenhágában olyan eredmények születhetnek, amelyek megvédik a világot a klímakatasztrófától.

Globális gondok - globális aggodalom

A válaszadók 32 százaléka fejezte ki aggodalmát a vízhiánnyal, 31 százaléka pedig a káros egészségügyi következményekkel kapcsolatban. További 20 százalék az állat és növény fajok kipusztulása, 17 százalék pedig az élelmiszerhiány miatt aggódik. Összességében a válaszadóknak 39 százaléka vélte úgy, hogy az erdőirtás megfékezésének elsődleges szerepe van a stabil éghajlati viszonyok kialakításában. Emellett 28 százalék tartja szükségesnek a megújuló energiaforrások növekvő használatát az energiaszektorban.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.