A Fidesz megfelezné a nagy fizetésűek jövedelmét (MR)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009-09-16 - Több alkotmánybírósági beadvány is született az állami cégvezetők fizetésének nyilvánosságra hozatala miatt. Még mindig sok az ellentmondás a kormányrendelet értelmezése körül. A Fidesz azt javasolja, hogy felezzék meg a nagy fizetésűek jövedelmét.

Több magánszemély is megtámadta az Alkotmánybíróságnál a kormányrendeletet, miszerint nyilvánosságra kellett hozni az állami és önkormányzati cégvezetők fizetését – értesült a Krónika. Vannak az intézkedésnek támogatói és ellenzői is: a munkaadók szerint indokolt és időszerű volt a közzététel, de a középvezetők bérére nem kellene kiterjeszteni a rendeletet.

A Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke úgy látja, félmegoldás a mostani. Ehelyett világosan kellene szabályozni a kereseteket, meghúzva a felső határt a béreknél és a végkielégítéseknél is. A botrányok után a főváros is szigorítana a tulajdonában lévő cégeknél.

A kormányfő még tavasszal kezdeményezte, hogy a társadalmi szolidaritás jegyében az állami cégek igazgatótanácsi és felügyelő bizottsági tagjainak tiszteletdíját felére csökkentsék, és azt is, hogy a cégvezetők ne keressenek többet havi bruttó kétmilliónál. Az intézkedés júliustól lépett életbe. Kérdésünkre a Nemzeti Vagyonkezelő közölte, hogy az azóta kinevezett cégvezetők közül senki sem keres többet. Szerettük volna megtudni, hogy azok a vezetők, akikkel még korábban kötöttek szerződést, vagyis ennél többet kapnak, felajánlották-e a pénzt jótékony célokra vagy a krízisalapba, de erre nem kaptunk választ. A Szociális Minisztérium honlapján ugyanis szinte kizárólag kormánypárti politikusok befizetései szerepelnek.

A kormány korábban azt is ígérte, hogy törvényt kezdeményez, amely szerint az állami és önkormányzati vállalatoknál megkötött munkaszerződéseknél meghatároznák a végkielégítés felső határát. Szerettük volna megtudni, hol tart az előkészítés, de a kormányülés miatt nem tudtuk utolérni a szóvivőket.

A Fidesz ma benyújtott egy országgyűlési határozati javaslatot. Ennek értelmében a kormánynak radikálisan csökkentenie kell az állami cégvezetők fizetését – mondta Szijártó Péter szóvivő. „Ez egy tarthatatlan helyzet, amelyet egy kormánynak meg kell oldania. A Fidesz, amely kormányzásra készül, nyilvánvalóan az ilyen helyzeteket kezelhetetlennek, elfogadhatatlannak, elképesztőnek tartja, éppen ezért azok mielőbbi változtatásában érdekelt” – tette hozzá. A Fidesz azt is követeli, hogy miután prémiumot is kapnak a cégvezetők, mindent egy összegben hozzanak nyilvánosságra. László Judit


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.