Kommandó a törpesármányért (Lánchíd Rádió)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009-08-30 - Kommandós akciókat hajtottak végre állatvédők Franciaországban, hogy így tiltakozzanak egy aprócska madár illegális vadászata ellen. Az aktivisták tömegében kutatták és számolták fel azokat a csapdákat, amelyekkel befogják a törpesármányt, ezt az emberi mutatóujjnál alig nagyobb méretű énekesmadarat.

1999-ben betiltották a madár vadászatát és kereskedelmét, sőt bűncselekménynek számít megevése is, mert fokozottan veszélyeztetett faj. Ennek ellenére orvvadászok pusztítják a megritkult állományt Franciaországban, ahol az ínyencek kedvence a Törpesármány. A befogott madarat a különleges borpárlatba, a konyakhoz hasonló, Armagnacba fojtják, majd áztatják, azután megkopasztják, megsütik, puha csontjaival együtt megeszik. Évszázadok óta a madárka fenséges eledelnek számít.
A néha francia elnök, Francois Mitterrand életrajzában olvasható, hogy törpesármányt evett utolsó vacsorájaként, mielőtt meghalt 1996. január 8-án. Még ma is évente madarak százai végzik a tányéron, ahová a feketepiacon keresztül kerülnek darabjukért akár 150 eurós - átszámítva- több mint 40 ezer forintos áron.
A francia Madárvédő Liga szervezésében hét madárvédő osztag indult útnak vasárnap, Délnyugat-Franciaországban, hogy felszámolják a csapdákat. Ilyenkor kezdenek összegyűlni a törpesármányok, hogy aztán Afrikába, téli menedékhelyeikre repüljenek. Az LPO szerint a kormány nem szerez érvényt a tiltó törvénynek, ezért is történhetett meg, hogy tavaly csak nyolc embert büntettek meg enyhe pénzbírságra.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.