A Mecseki Parkerdő (mr1-Kossuth R.- A hely)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. június 28. - A Mecseki Erdészeti Zrt. munkatársaival a pécsváradi körzet erdejében négy részen át kalandozunk, és hagyjuk, hogy „bevigyenek minket az erdőbe”. Arra keressük a választ, hogyan működik az erdő. Miként tervezik meg, tárják fel, rendezik be, és hogyan művelik? Kik lakják és miért éppen ők? Milyen eszközök, szempontok fontosak az erdő tervszerű műveléséhez? Hogyan illeszkedik mindez az erdőtörvény szabályaihoz? Besegít-e a történelem, miként fonódik össze múlt és jövő?

Bepillantunk titkos lelő- és fészkelőhelyekre, katasztrófa-helyszínekre, látunk erdei emlékeket, és olyan érdekességeket is, amelyek próbálnak ugyan rejtve maradni, de ezt nehezíti a turisták megnövekedett kíváncsisága.

Erdészek, vadászok, erdőgondnokok, fakitermelők, közmunkások a beszélgetőtársaink, és olyan emberek, akik az erdőt mint menedéket választották lakhelyül.
 A sorozat első részét hallgassa meg!

Az erdő életét, hétköznapjait egy központból irányítják Pécsváradon. Itt tartják nyilván mindazt, amit az erdőben látni lehet: kézzel írt és rajzolt térképek szolgálnak segítségképpen ma is, bár alapvetően digitális módszerekkel dolgoznak. Hajnalban kelnek, éjszaka fekszenek, főként ha nem várt esemény következik be, például kidőlnek fák a nagy esőzések miatt.

Ripszám István erdészeti igazgatótól a pécsváradi körzet történelmét ismerhetjük meg. A terület fafajairól és növényvilágáról mesél, a szépséges bánáti bazsarózsáról is, mely fokozottan védett mecseki kincs, és több van itt belőle, mint származási helyén. Ahogyan szarvasgombából is találni bőven, de csakis a titkos lelőhelyeken, ahol mi is vadásszuk Telkes Ferenc erdésszel, vadásszal és kutyájával, Lizával, aki már leszokott a gombaevésről, ellenben annál boldogabb, ha gazdájának mutathat belőlük. Izgalmas keresés, kaparás tanúi lehetünk, közben megtudjuk, miért éppen Liza alkalmas a keresésre, hogyan lehet megtanítani a szarvasgomba vadászatát a kutyának, aki sok szempontból jobb társnak bizonyul a disznónál. És arra is választ kapunk, meg lehet-e élni ebből az izgalmas, ám nem egyszer fáradságos tevékenységből. Schweier Rita - Farkas Erika


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.