A Mecseki Parkerdő - II. (MR1- A hely)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010.07.05. - A Mecseki Erdészeti Zrt. munkatársaival a pécsváradi körzet erdejében négy részen át kalandozunk, és hagyjuk, hogy „bevigyenek minket az erdőbe”. Folytatjuk a szarvasgomba vadászatot a Mecseki Erdészeti Zrt. pécsváradi erdészetében, a véméndi erdőtömbben. Telkes Ferenc vadász és kutyája, Liza szorgosan keresik a gombát. Mindeközben kiderül, mivel lehet a kutyát motiválni, és hol lehet az értékes darabokat eladni. Arra is fény derül, hogy Magyarországon kevés étteremben kapható szarvasgombás étel, nem is ismerjük ezt a fűszert, nem úgy Európa más országaiban, főleg Olaszországban és Franciaországban. Megszólal a felvásárló is, aki elmeséli, miként köttetik meg az üzlet a gyűjtőkkel és az olasz mamutcéggel. A szarvasgomba legendája is megelevenedik, és az is, milyenek voltak az egykori szarvasgombás lakomák.

Öttusa jelleggel szakmai versenyeket tartanak favágásból. Rittlinger Róbert fakitermelő vállalkozó több ilyenen is részt vett, és a világbajnokságon a bronzérmet hozta el csapatával. Bemutatja, hogyan dönti ki szakszerűen, a lehető legrövidebb időn belül a fát, persze csak a lábon száradtat, amelynek kivágására engedélyt kap. A beszélgetésből az is kiderül, miként vált a napi gyakorlatból sport.

Egy titkos fészkelőhelyet is megmutatunk, ahol a sasok lakoznak. Bár a hűséges pár éppen nincs itthon, a huszonnyolc méteres fák között felfedezzük otthonukat, egy felnőtt sátornak is beillő fészket. Január elsejétől június végéig ide tilos belépni, mert a fészküket rendezik, tojást raknak, költenek – Bischof Norbert szerint az erdészeknek nem kis munka betartatni a tilalmat. Schweier Rita Farkas Erika


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.