Láng István: Veszélyesek a Föld klímarendszerének változásai (InfoRádió)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. június 28. - Komolyan kell venni a Föld elsőre nem túl nagynak tűnő átlaghőmérséklet-emelkedését is - hangsúlyozta Láng István akadémikus az InfoRádió Aréna című műsorában. A klímakutató szerint már a kis változások is kibillenthetik helyzetükből a nagyobb egyensúlyrendszereket. A magukra valamit adó kutatók nagy része nem kételkedik abban, hogy az ember tevékenysége befolyásolja a klímaváltozást, de abban még nagy viták vannak, hogy mennyire.

A Föld átlagos évi középhőmérséklete 15 Celsius fok, ez az utóbbi ötven esztendőben 0,7 fokkal nőtt. Magyarország átlaghőmérséklete 11 Celsius fok, a növekedés nálunk kicsit nagyobb, 1 fok - mondta az akadémikus, aki rámutatott: ez lehet, hogy kevésnek tűnik, de a jelenség nem csak a melegérzetet változtatja meg, hanem bizonyos egyensúlyokat is.

Hasonlattal érzékeltetve, a 15-nek a 0,7 körülbelül 5 százaléka. A normál emberi hőmérséklet 36,5 Celsius fok, ilyenkor úgy érezzük, hogy egészségesek vagyunk. Ha ehhez hozzájön plusz 5 százalék, akkor az már 38 fok, és el kell mennünk orvoshoz - fejtette ki Láng István.

Tehát a nagy egyensúlyi rendszereket már kisebb változások is ki tudnak billenteni a helyzetükből, ezért komolyan kell venni ezeket a jelenségeket - figyelmeztetett a klímakutató.

Láng István arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a normál széndioxid körforgalmon belül az emberi tevékenység csupán három százalékkal ad többet. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy egy évente három százalék, ami öt év alatt már 15 százalékot tesz ki.

A tudós nem tartja bajnak a kételkedő hangokat, mert szerinte ez pezsdíti a tudományos életet. Az adatok azonban azt mutatják, hogy változások vannak a Föld klímarendszerében - szögezte le. Ignáth Márk


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.