Gyümölcs után biobrikettet teremhetnek a szabolcsi almások (mr1)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. február 24. - Megkezdődött a termelés az ország legnagyobb biobrikett-üzemében, amely tíz-tizenötezer családnak elegendő tüzelőt gyárt egy szezonban. Megindult a termelés az ország legnagyobb biobrikett gyártó üzemében. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Besztercen épült gyárban egyebek mellett a környéken keletkezett hulladék fát is hasznosítják. A tervek szerint egy fűtési szezonban tíz-tizenötezer ezer családnak elegendő brikettet préselnek majd.
A cégcsoport mérnöke, Lengyel György elmondta, a szabolcsi vidéken sok az erdő, amelyeket frissíteni kell, rengeteg almafa ültetvény is van a megyében, amelyeket egy idő után szintén újra kell telepíteni. Így megfelelő mennyiségű faanyag áll rendelkezésre a környéken a biobrikett üzem működéséhez. A gyárban a talajra lehullott apró gallyakat is felhasználják, amelyek egyébként elenyésznének a természetbe,
A biobrikett egyenletes égést biztosít, tehát a szabályozható termosztátos kazánokban majdnem olyan kényelmesen lehet használni, mint a gázt – azon kívül, hogy néha meg kell rakni a fűtőberendezést. A biobrikett fűrészporból készül, java része keményfából és puhafából vegyesen, valamint kevés szalma is kerül bele - nagyon értékes fűtőanyagnak számít. Égése során csak szén-dioxidot bocsát ki, hól ég, kevés hamu marad utána.
A biobrikett üzem beindítására eddig valamivel több mint hétszázmillió forintot kellett költeni.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.