Gubacsszúnyog, levéldarázs - új rovarfajok szállták meg a magyar erdőket (InfoRádió)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. március 6. -  Egyre nagyobb számban jelennek meg Magyarországon nem őshonos ízeltlábúak a hazai erdőkben - hangzott el az Országos Erdészeti Egyesület budapesti előadásán. Az úgynevezett "megszálló rovarokról" Csóka György erdőmérnök, zoológus, az Erdészeti Tudományos Intézet Erdővédelmi Osztályának vezetője beszélt az InfoRádiónak.
 Az úgynevezett megszálló rovarok azok, amik nem honosak nálunk, hanem idegenként valahol bejutnak a kontinensünkre és onnan továbbterjedve eljutnak hazánkba is - magyarázta az InfoRádiónak az Erdészeti Tudományos Intézet Erdővédelmi Osztályának a vezetője, aki hozzátette: tekinthetjük megszállóknak azokat a rovarfajokat is, amelyek őshonosak, de a szokottnál nagyobb tömegben és nagyobb kártétellel lépnek fel.

Csóka György hangsúlyozta: a más kontinensekről származó rovarok alapvetően emberi közreműködéssel "ugranak" egy kontinensnyi távolságot, de tény, hogy a klímaváltozás is szerepet játszik, ennek bizonyítéka az, hogy délebbi fajok is meg tudnak telepedni nálunk.

Az erdőmérnök példákat is említett. Az akác-gubacsszúnyog a kétezres évek elején Észak-Olaszországban tűnt fel, majd 2006-ban már Magyarországon is találtak példányokat, sőt jelen vannak Ukrajnában és Svédországban is.

A kanyargós levéldarázs Kínában, illetve Japánban őshonos faj, 2003-ban azonban már Európában is rábukkantak, elsőként Magyarországon.

Ezek a rovarok fajszámot tekintve gazdagítják a hazai élővilágot, de képesek arra, hogy jelentős károkat okozzanak - emelte ki Csóka György, aki azonban hozzátette: az erdészeti jelentőségű fajok között nincsenek betegséget terjesztők. Herczeg Zsolt


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.