Wisnovszky Károly: 2011 az erdők éve (OrientPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011.03.26. - Első kézből - Magyarország idén 5 ezer hektár erdővel bővül, így az országban nem jelent problémát a világ szinte minden pontján gondokat okozó erdőirtás. Az erdei közmunkaprogram már 6-7 éve zajlik, 2011-től közfoglalkoztatás néven kibővítetten fut tovább – a Rádió Orient stúdiójában Wisnovszky Károly, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal erdészeti igazgatója és Klemencsics András, a Pest Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóságának vezetője beszélgetett az ország erdeiről.

Az ENSZ felhívása alapján 2011 a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés egyik megtestesítőjének, az erdőknek az éve. Ez a figyelemfelhívás nagyban hozzájárulhat a zöldterületek megőrzéséhez – hangsúlyozta az ENSZ-határozat várható eredményeit Wisnovszky Károly, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal erdészeti igazgatója, majd Klemencsics András, a Pest Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóságának vezetője hozzátette: ez az utolsó olyan ökoszisztéma alap, amely az emberi lét fenntartását hosszú távon segíteni tudja. Magyarország idén 5 ezer hektárnyi erdővel bővül, így nálunk nem kell aggódni az erdőirtás világ más részein meglévő hatalmas mértéke miatt.
Az elmúlt két év csapadékos időjárása az erdők növekedésének, „erőnlétének” nagyon kedvezett. Ugyanakkor a klíma változása, a lassú felmelegedés tény, melynek hatásait, a változásokat érdemes az erdőn, mint biológiai visszajelző rendszeren figyelni, azonban nem szabad, csak nagyon óvatosan a vélt változásoknak elébe menni – írta le a Rádió Orient stúdiójában a klíma átalakulásának erdőgazdálkodási következményeit Wisnovszky. Az igazgatóság minden erdőterületről hosszú távra szóló tervet készít, mely a közérdek szempontjából korlátozza a tulajdonosok erdő használatát, és a természeti adottságoknak leginkább megfelelő erdőkép kialakítását irányozza elő.

A kormány igyekszik az adósság-spirálból kilábalni, mely a közigazgatásban is iszonyú takarékossági intézkedésekkel és radikális szervezeti átalakításokkal jár. Az eddigi egyenes vonalú, hierarchikus irányítású és felelősségű szervezet átalakítása – mely során osztott felelősségű, irányítású és finanszírozású állapotok keletkeztek - nyilván okozhatnak nehézségeket Reményeim szerint a megszorításokon és a kezdeti szervezeti sematizálásokon túl lehet és kell jutni, a racionális kiválasztódás is beindul, megszűnnek a párhuzamosságok és felesleges osztottságok. A hivatalokban a folyamatos létszámcsökkentések gátolták a fiatalok beépítését a rendszerbe, humánerőforrás egészséges korszerkezetének kialakulását. Az új szervezeti felállásban, a létszámok tisztázását és némi változatlanságot, biztonságot feltételezve ezeken az állapotokon is lehet majd segíteni – emelte ki a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal erdészeti igazgatója.

Sajnos a közszféra megbecsültsége - és itt nem elsősorban az anyagiakról van szó - nem megfelelő, nagyon hiányzik az erkölcsi elismerés. Ez is nehezíti a fiatalok munkába állását, még az olyan szerencsés helyeken is, mint az erdészeti igazgatás, ahol nem nehéz magunkat meggyőzni, hogy szép és nemes feladatot látunk el. A helyzet megváltoztatásában komoly feladatot kapnak a jelenlegi és jövőbeni vezetők.

Az erdei közmunkaprogram már 6-7 éve zajlik, 2011-től közfoglalkoztatás néven fut tovább. Ez egy kitűnő lehetőség a szakképzetlen munkaerő foglalkoztatására, a munkanélküliek munka világába történő visszavezetésére. A jövőben lényegesen bővíthető lesz a lehetőségek tárháza – hangsúlyozta az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójában Klemencsics.

A nagyvad gazdálkodás és a vadászat szervesen kapcsolódik az erdőhöz. A mai gazdasági helyzetben sajnos az orvvadászat is egyre gyakoribb, és a falopások is elszaporodtak. Az illegális vadászok elleni fellépés jogszabályi háttere biztosított, következetesen élni kell vele. Az erdőtörvény további állami eszközökkel - az Erdészeti Szolgálat jövőbeni felállításával - kíván javítani ezen az áldatlan helyzeten – ismertette az orvvadászok és fatolvajok elleni folyamatos harcot Wisnovszky a pilisi állatmészárlás ügyével kapcsolatban.

Az erdőgazdálkodás nagyon szerteágazó összetett gazdálkodás, tájhasznosítás, hiszen az erdőben, az adott területen a természetvédelmi, vadgazdálkodási, vízgazdálkodási feladatokat is el kell látni, miközben mindnyájan használni élvezni akarjuk az erdők hasznos szolgáltatásait. Komoly összehangolásra van szükség, hogy az erdőket mindenki élvezhesse – emelte ki Wisnovszky, majd Klemencsics hozzátette: a magyar erdőknek köszönhetően az ország szén-mérlege pozitív képet mutat. Így lehetőségünk van kvótamennyiségek eladására is. Emellett azonban nem hanyagolható el a visszafogott fahasználat és az erdőtelepítés sem.



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.