A mecseki erdőirtás ellen tiltakoznak civilek (mr1- Kossuth)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011.04.09. - A pécsi erőmű biomassza tüzelésű blokkjában eltüzelt fa nagy része a környékbéli erdőkből származik. A tiltakozók azt akarják elérni, hogy a város energiaellátásához ne lehessen ennyi fát kivágni. A Mecsek sokhelyütt sakktáblára hasonlít már felülről. Ezt a világhálón lévő műhold-térképek is alátámasztják. A demonstrációs kirándulás résztvevői egyetértettek abban, hogy korlátozni kell a biomassza alapanyagául szolgáló fakitermelést.
Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom vezetője szerint abszurd, hogy Pécs energiaellátását csupán fára alapozva meg lehet oldani. Hangsúlyozta, hogy megújuló energiákban kell gondolkodni.
Kővári János pécsi országgyűlési képviselő, a városi közgyűlés természeti erőforrás bizottságának az elnöke közölte: a parlament előtt szerepelnek olyan javaslatok, hogy ne lehessen tarvágást folytatni a jövőben, az energiafelhasználás céljából különösen nem. A biomassza értelmezése is szűkülni fog. Kérdésünkre, hogy ez nem befolyásolhatja-e hátrányosan a pécsi energiaellátást, Kővári János az mondta: a fa alapú energia előállítása nem korszerű.
A kiránduláson az erdészeti társaság munkatársai is ott voltak, de engedély nélkül nem nyilatkozhattak. Gungl László


 

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.