Magánerdőkben is dolgozhatnak közmunkások (mr1 - Kossuth)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
- 2011.04.15. - Jelenleg 87 ezer ember kap fizetést - minimálbért illetve ha szakmunkás, akkor bérminimumot - a közfoglalkoztatásban. Újdonság, hogy ezentúl a magán erdőkben is dolgozhatnak közmunkások. A jövő héten újabb 1700-zal nő a számuk, ők a vízügyi igazgatóságoknál, víztársulásoknál veszik fel a munkát. 900 ezer hektár, az ország erdeinek mintegy fele, magánkézben van. Szabolcsban a kétharmada.
20 éve van magán erdő ebben az országban, egyidős a rendszerváltással, és a gyerekbetegségeit éli. A legnagyobb betegsége a pénztelenség. Öt éve dolgozik azon a Magánerdő Tulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége - mondja Támba Miklós alelnök, hogy az állami erdészetekhez hasonlóan részesei lehessenek a közfoglalkoztatásnak. Az alelnök szerint legalább 10 ezer embernek tudnak munkát adni, hogy ha elindulnak azok a programok, amiről a kormányzat szereplőivel tárgyalnak.
Első lépésként másfél milliárd forintot különített el a Nemzetgazdasági Minisztérium erre a célra. Czomba Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár emlékeztetett arra, hogy azok a munkák, amelyek az állami erdőnél jelentkeznek, azok a magán erdőknél is megvannak.
A rövid határidő ellenére 74 pályázat futott be, 64-et találtak támogatásra érdemesnek, 710 milliós állami támogatással 6-9 hónapig dolgozhatnak az eddig tartósan állás nélkül lévő emberek. Egyébként a magán erdőkben is közérdekű feladatokat ellátva.
Az értékesítésre szánt fa kivágása nem lehet az ő dolguk, az erdészeti séta- és turistautak karbantartása, az erdőtelepítések gyommentesítése igen. Veszprémi Erzsébet


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.