Milliós károkat okoznak a bükki növénygyűjtők (mr1-Kossuth)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011.04.21. - Április elején kilencszáz tő leánykökörcsint és tavaszi héricset ástak ki ismeretlenek a Bükkben. Az ellopott védett növények eszmei értéke nyolc millió forint. Bár a természetkárosítást néhány éve bizonyos értékhatár felett akár börtönbüntetéssel is büntethető, mégis évről évre mégis előfordulnak olyan esetek, amikor súlyosan, adott esetben visszafordíthatatlanul károsodik környezetünk.
Április elején például kilencszáz tő leánykökörcsint és tavaszi héricset ástak ki ismeretlenek a Bükkben. Az ellopott védett növények eszmei értéke nyolcmillió forint, ám a veszteség ennél sokkal nagyobb, hiszen évtizedekben mérhető az az idő, ami alatt a terület regenerálódik - mondta el Barta Zsolt, a Bükki Nemzeti Park őrszolgálat-vezetője a Hajnal-tájban. Újratelepíteni sajnos nem tudnak, a pusztulás mértékét a szakember 80 százalékra teszi.
A hatalmas károkat okozó növénygyűjtés mellett előfordul szándékos mérgezés is, a napokban például 5-6 rókatetemet és 8-10 elhullott védett ragadozó madarat találtak a természetvédelmi őrök, az állatokat egy talajfertőtlenítő szer pusztította el. Tettenérés esetén egyébként a munkatársak a felszólítás sikertelensége után akár testi kényszert is alkalmazhatnak, és erre volt is már példa tűzifagyűjtők esetében.
A szakemberek mostanra felmérték annak a tűznek a kárait is, amely március 25-én pusztított a Bükki Nemzeti Park egyik tájvédelmi körzetében. Tiszalúc és Tiszadob között több védett tarajos gőte, barna ásóbéka, zöld varangy és éti csiga veszett oda egy szándékosan okozott húsz hektárt érintő aljnövény tűzben. A Szerencsi Rendőrkapitányság természetkárosítás miatt indított eljárást.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.