Indul a "hóvirág-kommandó", közeleg a Nőnap (MR)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. február 19
Mostantól mindent a szemnek, és semmit a kéznek
A természetvédelmi őrök nem csak az erdőkben, a piacokon is feltűnnek majd. Komoly bírságtól egyelőre még nem kell tartani.
Mint ismert, az Európai Unió védetté nyilvánította a tavasz hírnökét, így ettől az évtől tilos szedni a hóvirágot az erdőkben, Nőnap ide vagy oda. Az Õrségi Nemzeti Park az elmúlt hetekben tájékoztatókat jelentetett meg a piacokon is, úgy tűnik a kereskedők többsége ezt figyelmesen el is olvasta.

„Nem is szoktam hóvirágot árulni és nem is szabad. Ráadásul a tőzike már évek óta védett. Szerintem az emberek ezt tudomásul vették, ezért nem is látni itt a piacon sem hóvirágot” – mondja a szombathelyi csarnok egyik kereskedője.
Markovics Tibor, a Nemzeti Park igazgatója elmondta: a természetvédelmi őrök az idei évben még nem büntetnek, ha valakit elcsípnek, miközben hóvirágot szed az erődben. Amennyiben kereskedelmi mennyiséget, több kosárra valót találnak az illetőnél, akkor már más a helyzet, ez esetben feljelentést is tehetnek a járőrök természetkárosítás miatt.
„De hangsúlyozom, nem az a célunk az első évben, hogy a lakosságot tűzzel, vassal rákényszerítsük az új jogszabály betartására, elsősorban meggyőzéssel próbáljuk elérni, hogy felhagyjanak a nálunk nagy hagyományokkal rendelkező hóvirággyűjtéssel” – tette hozzá Markovics Tibor.

Kránitz Balázs

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.