Tavaly egy olasz vadász kérte a helyi polgármestert, hogy menjenek kutyás szarvasgomba-kutatásra. Most, úgy látszik, a szarvasgomba keresése, sőt termesztése akár jó üzlet is lehet Somogyban.
Azt mondják, hogy a szarvasgomba a királyok eledele. A jellegzetes illatú növényt éppen csak fűszerezésre használják, mert isteni ízt ad, és nemcsak a húsételeknek, de az édességeknek is. Megtalálása maga is kaland, hiszen ezt a gombát a föld mélye rejti, és jó szaglású, speciálisan kiképzett kutyák nélkül lehetetlen fellelni. Pedig jól jövedelmez annak, aki csinálja, hiszen az ára egyezik az aranyéval. Ráadásul ma már termeszteni is lehetne. A menetrendszerűen ismétlődő sertésválság, baromfiválság, vagy éppen a tejválság arra figyelmezteti a gazdákat, hogy az tud jól megélni a gazdálkodásból, aki figyel a piacra. A somogyi Bonyára most azért jöttek a régió polgármesterei, hogy összedugják a fejüket, miképpen lehetne szarvasgomba-ültetvényeket kialakítani.
Schmuck Ferenc, Kánya község polgármestere abban bízik, hogy hosszú távon alternatív munkalehetőséget jelenthetne az ittenieknek a szarvasgomba termelése. Ő egy turistáskodó olasz vadásszal vetődött el szarvasgomba-keresésre, és most megerősítést kapott ezen a tanácskozáson, hogy mindez jó üzlet lehet.
Barkócz József, a Koppányvölgyi Kht. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Koppányvölgyi Kht. a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatán támogatást nyert arra, hogy a szarvasgombát népszerűsítse mint alternatív jövedelemforrást. Mindenképpen lényeges, hogy termesztési technológiát tanuljunk meg, és ez nyolc-tíz éven túl már megfelelő jövedelmet biztosít. Abban egyetértenek a résztvevők, hogy fontos a tervszerűség és a szakszerűség, mert azzal csak ártanának, ha most boldog-boldogtalan ezzel foglalkozna.
Oprisné Fodor Anikó, a Somogykert ügyvezető igazgatója éttermet készül nyitni, ahol szívesen kínálna szarvasgombás ételeket Ő az idegenforgalmat akarja összefonni ezzel a tevékenységgel.
Dr. Exter Zoltán, a Somogy Megyei Agrárkamara alelnöke úgy látja, hogy a magyar szarvasgomba felveheti a versenyt a franciával, és különleges ételek kiváló ízesítője, amelyért jó árat adnak. Ebben az uniós országok is fantáziát látnak. Érdemes kihasználni.
Berecz Béla