Szalajka-völgy idén újraéled (Kossuth Rádió / Oxigén)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. április 15.
Szilvásvárad az országon belül egy kivételes helyzetben van. Olyan természeti adottságokkal rendelkezik a Szalajka-völgy területén, amely nemcsak Magyarországon, hanem Európában is párját ritkítja. Ennek a területnek a kezelői új ötlettel szeretnék ezt széles körben megismertetni.Szilvásvárad az országon belül egy kivételes helyzetben van. Olyan természeti adottságokkal rendelkezik a Szalajka-völgy területén, amely nemcsak Magyarországon, hanem Európában is párját ritkítja.

Ennek a területnek, a völgynek a kezelője, fenntartója, az Egererdő Rt. rájött arra, hogy a fakitermelés csökkenésével a faanyagszállítások átstrukturálásával a kisvasúti állomás mögött található farakodóra hosszú távon nincs szükség. Helyette egy 320 személyautó számára parkolóhelyet szeretnének kialakítani, továbbá tervezik 16 autóbusz elhelyezését is, és ezzel egyidejűleg egy olyan elkerülő utat terveznek kiépíteni, amely a lovaspálya előtt az erdészeti iroda mellett csatlakozna vissza a szalajkai Fővölgyi útba. Ezáltal a butiksorról, az étteremsorról az átmenő forgalmat meg lehet szűntetni, ami egy sétálóutca kialakítását jelentené.
A Szalajka-völgyi projektnek ez az első része. Második lépcsőben magában a Szalajka-völgyben terveznek fejlesztéseket. Létesíteni kell olyan nyilvános wc-ket, ahol pelenkázó és egyéb kiegészítő létesítmények is találhatók, amely a mai igényeknek megfelel. Továbbá nagyon vonzza az embereket, főleg a gyerekeket a különböző vadbemutatók. Tehát itt mindenféleképpen az őshonos vadfajok bemutatását, természetes körülmények között meg kell oldani. Van a völgyben két erdei múzeum. Az egyik egy épületben lévő zárt erdészeti múzeum, a másik egy szabadtéri erdei múzeum, ami nem sok van az országban és látogatott létesítmények. Tehát ezeknek a rendbetétele, felújítása, színvonalas működtetése szintén komoly feladat.

Berecz Béla


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.