A majomhús fertőző (Kossuth Rádió / Szonda/Tudomány)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Újonnan azonosítottak egy vírust, amely AIDS-hez hasonló betegséget okoz. Évente kb. 5 millió tonna illegális vadhús kerül Afrikából a piacokra, ami önmagában véve is borzasztó dolog, hanem a vadhús fogyasztása súlyos kockázattal jár: Kamerunban például olyan eddig ismeretlen vírust mutattak ki emberekben, amelyik az AIDS-hez hasonló tüneteket okoz. És akikben ezt megtalálták, azokról kiderült, hogy majomhúst ettek.
Emlékezzünk csak arra, hogy nem is volt még olyan régen az, amikor csirkék millióit égették el Kínában, Vietnámban, hogy elejét vegyék az úgynevezett nem típusos tüdőgyulladás-járványnak. És most itt van egy újonnan felismert kórokozó, amelyről Nagy Károly virológus, a Semmelweis Egyetem Orvosi-Mikrobiológiai Intézetének igazgatója beszél. Az interjút Gimes Júlia készítette.
Engem nagyon megrázott az a hír, hogy Kamerunban olyan, az AIDS tüneteit, tehát immunhiányt mutató betegeket találtak, akikből az AIDS-et okozó HIV-vírust nem sikerült kimutatni, noha a betegségük teljesen olyan volt, mint az AIDS.
Valóban, nem tudták a szokásos szűrővizsgálatokkal, virológiai vizsgálatokkal azonosítani a HIV-vírust. Ebből azt tételezték föl, lehetséges, hogy itt valami új vírussal állunk szemben, és később francia és kameruni kutatócsoportok kimutatták, hogy itt valóban a majmok vírusának egyik megváltozott, mutált vírusváltozatáról van szó, de ez egy teljesen új vírus. Ez a hír annál is inkább érdekes, mert ezt a biológiai egyensúlyt megőrző amerikai társaság évi ülésén jelentették be, mert nagyon komoly problémát okoz az úgynevezett afrikai vadhús-vadászat, elsősorban ennek az illegális volta. A legújabb felmérések szerint egy évben több mint ötmillió tonna ilyen vadhús kerül az illegális piacra. Ez elsősorban olyan csemegéket jelent, mint a csimpánz-, orangutánhús, speciális kis törpeantilopok, elefánthús, és tulajdonképpen az ezen a területen élő összes állat szóba jöhet. Például az egyik különleges csemege az a cukornád-patkány.
És ezek a kameruni betegek is így fertőződhettek meg ezzel a bizonyos, majmoktól származó új vírussal?
A beszámolók szerint a vizsgált betegeknek a döntő többsége evett a feketepiacon beszerzett majomhúsból, ez orangutánhús volt. Maguk az orangutánok nem betegednek meg, tehát nem is tudják ilyenkor a vadászok, hogy egy fertőzött állatot ölnek le.

<<Vissza


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.