Új helyszín is szóba jöhet a Zengőre tervezett lokátorállomás ügyében (Magyar Rádió)

Olvasóink értékelése: 4 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag inaktív
 
Szerdán vitatja meg a Zengő-hegyi katonai lokátor-állomás alternatív helyszíneire vonatkozó javaslatokat a miniszterelnök által felkért szakmai bizottság.
Jelenleg a Zengő-hegyen kívül a Tenkes és a Hármas-hegy jöhetne szóba - osztotta meg értesüléseit rádiónkkal Csáky Roland, a Greenpeace magyarországi kampányszervezője. Környezetvédők hevesen ellenzik a Zengő-hegyi helyszínt, mert attól tartanak, hogy különleges növényritkaságok is áldozatul eshetnek az építkezésnek.
A Hármas-hegy, illetve a Tenkes is szóba jöhet a tervezett katonai lokátorállomás felépítésének helyszíneként. Ezt tartalmazza az a már csaknem kész jelentéstervezet, amelynek alapján a kormány dönthet az ügyben. Lángh István akadémikus, a független szakértői bizottság elnöke rádiónknak elmondta, hogy maga a jelentés szeptember végére kerül a kormány elé. A hazai környezetvédők hevesen ellenzik a Zengő-hegyi helyszínt, mert attól tartanak, hogy különleges növényritkaságok is áldozatul eshetnek az építkezésnek.
A Zengő esetében előny lehet az a tény, hogy a NATO vállalta a beruházás finanszírozását, ám az építkezés ott környezeti károkozást jelentene, amely a lokátor-ügyben kiváltotta a tiltakozást. Láng István kifejtette: a bizottság ezeket a döntéseket segítő körülményeket mutatja be mindhárom helyszín esetében, azonban nem dönt, hiszen ehhez nincs hatásköre. A végső szó a kormányé, amely szeptember végére megkapja a zengői jelentést.

Kotsis Márk

<<Vissza


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.