Spórolással a válság ellen! (mtv Este)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. október 15. - A Somogy megyei Mesztegnyő talált megoldást a falu pénzügyi bajaira
Műsorvezető Mészáros Antónia: - Elzárják a gázt a Somogy megyei Mesztegnyőn. Önként és, ahogy mindjárt látni fogják, majdhogynem dalolva. Pontosabban, ha ideiglenesen is, de egy időre azért térnek át a fafűtésre, mert úgy olcsóbb. A pénz fogytán, a faluvezetés pedig azon töri a fejét hogyan lehet spórolni. Ötletek szép számmal vannak, panasz viszont nincs. Inkább a megoldásokat keresik.

R.: - Komótos léptek, lassú tekerés. Mintha az idő is megnyúlna, ha Mesztegnyőre ér az ember, de csak azért, hogy minél hosszabb ideig gyönyörködhessen a rendezett település színes utcáiban és még valamiben. Nehézség itt is van. Sőt. De szomorúsággal alig találkozni.
Billinger Józsefné: - Ez a baj, a Szita doktor is mindig az t mondja, hogy Eszti néni magának az egyik lába a sírban, de még maga mindig viccet mesél. Hát miért? Most mit csináljak? Hát most önsajnálat? Az nem segít angyalom. Az életszínvonal az úgyis lent van a béka lábánál, úgyhogy ez van. Meg kell barátkozni az élettel, a sorssal. Addig kell örülni, amíg élünk.
R.: - Mindjárt visszajövünk még a Billinger portára, higgyék el lesz még látnivaló. De előbb a polgármesteri hivatalt mutatjuk. Pontosabban azt, hogy miért. Ez ugyanis nem egy színjáték néhány perce, itt valóban fával fűtenek, megint, mint 10-15 évvel ezelőtt. És ez az, ami Mesztegnyőt a rétese mellett ismét a hírekbe írta. Gáz ugyanis van, csak pénz híján spórolnak, elzárják a csapokat. A polgármester magyarázza az okokat, de nem állja meg, hogy közben ne mutassa a falu érdemeit és a tanácstermet. Benne a 10 ős, szigorúan csupa függetlenből álló képviselő ülésrendjét a nylonborítású névjegyekkel. És csak azután kísér el Eszti néni portájáról, a traktor tövében dolgozó közmunkásokat mutatja büszkén. Azt mondja a pénzszűke miatt nemcsak a hivatali intézményekben térnek át a fára, hanem a háztartások is egyre több, ők pedig, vagyis a hivatal segíti az időseket, rászorulókat azzal, hogy legalább a favágást állják.
Cseh László, közmunkás: - A gázban nem annyira bízunk, főleg most, hogy így alakulnak a dolgok.
R.: - De ez nem rossz egyébként?
Cs.L.: - Nem, hát amíg faluban élünk és itt körülöttünk erdő van, addig nekünk ez egy előny csak a fatüzelés.
R.: - Egyébként mindenki ilyen jókedvű ebben a faluban? Ön is olyan mosolygósan beszél.
Cs.L.: - Hát nézze, telik a napunk, pénzért dolgozunk, hát mit szomorkodjunk!
Nemes László, polgármester, Mesztegnyő: - Most én szokom mondani, hogy Mesztegnyő nem sír, tehát nehogy valaki félreértse, meg nem nyafogunk, lehetne olyan helyzet is, hogy sírunk, meg nyafogunk, de az valamikor nagyon később jön el, mert addig még rengeteg kihasználatlan lehetőségünk van.
R.: - Most más energiatakarékos megoldásokon is törik a fejüket az 1500 lakosú Mesztegnyőn, de addig is dolgoznak. A legtöbben gazdálkodással pótolják a családi kasszát.
N.L.: - Klasszikus kitörési pontnak nevezett dolog volt az, hogy a falusi turizmus, én úgy gondolom, hogy ez nem, tehát ez csak egy jó szöveg volt, mert nem volt helyette egy igazi tartalom. Most az lenne az igazi, hogy a helyben élő emberek a saját meglévő földjeiket, a saját melléképületeiket, a saját életterükben fel tudnák tölteni, növénnyel, állattal. Ez igényelné a legkevesebb beruházást egyébként, mert már megvan.
R.: - És ez az , ami szintén megvan. Egy újabb mesztegnyői álom, a kisvasút. A Balatontól ilyen tájakon át egészen idáig, a halastavakig és még ennél is tovább. Mert a terv az, hogy nem az állam, hanem Mesztegnyő kezelhesse. Helyi, ahogy a polgármester fogalmazott, attrakciókkal. És olyan falubeliekkel, akik elérzékenyülnek, ha szülőföldjükről beszélnek.
Simon Jánosné: - Sokfelé jártunk, de én ilyen szép fekvésű falut, mint a miénk, hogy a falu alatt a gyönyörű halastó húzódik, gyönyörű erdő vesz bennünket körül, minden, ilyen, hát keveset lehet ilyet látni. És én nagyon örülök neki, hogy itt lakhatom, itt élhetem. Szeretek itt lenni.
R.: - Talán nem kell mondani, Márta néni büszke falujára, még akkor is, ha szeretne több fiatalt maga körül. Mesztegnyő öregedő település. De talán csak azért, mert eddig nem jártak ott elegen.
Mv.: - Ez volt Az Este. Riportjainkat megnézhetik és elolvashatják az interneten. Címünk, www.azeste.hu. Itt várjuk véleményüket is. Utánunk most a Kultúrház következik. Mi köszönjük figyelmüket, viszontlátásra!


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.