Több rendezvénnyel készül a Gemenc Zrt. az Európai Erdők Hetére (mtv)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. október 15. - Több napos rendezvénysorozattal készül a Gemenc Erdő- és Vadgazdaság az Európai Erdők Hete megünneplésére "Meggyőződésünk szerint csak a generációkon átívelő természetszeretetből fakadó természetvédelem lehet sikeres. Mindezért az "Európai Erdők Hete" alkalmából általános iskolások oktatásával kezdjük egy üres vágásterület felújítását" - jelentette ki Csonka Tibor vezérigazgató. Emellett színes programokkal - természetfotósoknak megrendezendő workshoppal, családi erdei akadályversennyel, tanösvényi túrákkal és nyitott pörbölyi Ökoturisztikai Központtal - várja az erdőt és a természetet kedvelő közönséget október 19-24. között a Gemenc Zrt.
A pörbölyi Ökoturisztikai Központban október 19-én elméleti és gyakorlati képzésben részesülhetnek a természetfotózás szerelmesei. Délelőtt előadáson és szakmai beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők, melyeknek témája a természetfotózás módszerei, eszközei. Délután gyalog és kisvasúttal egy terepi fotókiránduláson próbálhatják ki tehetségüket a jelentkezők, melyet a nap folyamán készült fotók kiértékelése követ.
A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság mindennapi gazdálkodásában is fontosnak tartja a természet védelmét. Fontosnak tartja a társaság, hogy már gyerekkorban megismerjék az emberek az erdő létrehozásának, kezelésének folyamatait. Az őcsényi 4. osztályosok október 20-án erdész szakembereink iránymutatásával, feladatlapok segítségével, és fotók készítésével felmérik az erdőfelújításra kijelölt területet (élővilág, növényzet, terepviszonyok). A Gemenci Erdei Vasút keselyűsi megállója melletti "Őcsény 30C" erdőrészletben olyan tanösvényt is kialakítanak, amelynek segítségével az elkövetkező években a látogatók végigkísérhetik egy új erdő létrehozásának és fejlődésének az állomásait.
Október 20-22-én nyílt nap keretében a pörbölyi Ökoturisztikai Központ is várja az ünnepelni vágyó diákokat, akik a három nap folyamán a környékbeli általános- és középiskolás csoportok igényei szerint összeállított programokon vehetnek részt. Kirándulásokat tehetnek szakvezető segítségével a tanösvényeken, megtekinthetik a központ múzeumait, kézműves foglalkozásokon próbálhatják ki ügyességüket és kreativitásukat, továbbá előadásokat hallgathatnak az erdőgazdálkodás, fafeldolgozás, erdőtelepítés, az ártéri erdő gombái és gyógynövényei témákban.
Nyitott Gemenc címmel október 24-én ingyenes belépéssel várja az érdeklődőket az Ökoturisztikai Központ, ahol részt vehetnek a családi akadályversenyen, kipróbálhatják a kisvasutazást menetrend szerint közlekedő vonatokon, a gyermekek pedig fajátékot is készíthetnek (Ökocsiga Játszóház). Mindezeken túl megtekinthetik a fafaragás és szobrászat-bemutatót, meghallgathatják a gyógynövények gyűjtéséről és felhasználásáról szóló előadást, túrázhatnak szakvezető segítségével a Malomtelelő-tanösvényen, a Nyéki-holt Duna tanösvényen valamint megtekinthetik az állandó kiállításokat is a Lassi Halászati Múzeumban, a méhészeti és az erdészeti kiállítást, továbbá az október 19-i fotótúra képeiből készült fotókiállítást Pörbölyön.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.