Kelet-Magyarország – Debrecen (mtv)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. október 20. - Az erdők hete A fa a legrégebbi megújuló nyersanyag és energiaforrás. Ezért is fontos, hogy minél több új erdőt telepítsenek Ez a hét az erdők hete 46 európai országban, közte hazánkban is. Számos programon ismerhetik meg az érdeklődők milyen hasznot hajtanak az erdők és miért fontos a védelmük. Az ünnepi hét nyitórendezvénye tegnap Nyíregyházán volt.

A legtöbben pihenni járnak az erdőkbe, amelyek hasznára most egész hetes programsorozat hívja fel a figyelmet. Nyíregyházán ebből az alkalomból új erdészeti oktatóközpont nyílt, amely a gyermekeknek nyújt bepillantást az erdő élővilágába.
Tölgyfa Gábor, mb. igazgató, Nyírerdő Zrt, Nyíregyházi Erdészete:
"Már iskolás kortól próbáljunk a gyerekek oktatásában részt venni erdész szemmel."
Magyarország 20%-át borítja erdő. Ennek egy része állami, másik része magán tulajdon. A fa a legrégebbi megújuló nyersanyag és energiaforrás. Ezért is fontos, hogy minél több új erdőt telepítsenek.
dr. Forgács Barnabás, szakállamtitkár, FVM:
"2004-06-ban elindított vidék fejlesztési tervben lehetőségünk nyílt először támogatni az erdőgazdálkodókat mégpedig a mezőgazdasági területek erdősítése címmel."
A magánerdő tulajdonosok szerint azonban a pályázati kifizetésekkel gondok vannak.
Támba Miklós, elnök, Napkori Erdogazdák Szöv.:
"A támogatási rendszerek túl alacsonyak és ehhez szorosan kapcsolódik egy túlzott mértékű bürokratikus rendszer és a kifizetések lassúsága.
Ennek ellenére az elmúlt két évben hazánkban 35ezer hektár új erdőt telepítettek."


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.