A hír TV kerekasztala a falopásról (oee.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
A hír TV Zöld övezet című műsora az erdei falopásokkal foglalkozott a 2008. november 10-i műsorában.
A kerekasztal résztvevői voltak dr. Sárvári János, a MEGOSZ főtitkára, Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője, dr. Csepregi István a KvVM szakmai főtanácsadója és dr. Nagy Dániel, az FVM Természeti Erőforrások Főosztály tanácsosa.

Mint elhangzott, a falopásoknak két iránya van a szegény, rászoruló emberek kis tételekben hazavitt faanyaga és az üzletszerű fatolvajlás. Ennek kiforrott változata, hogy a kis tételben hazavitt faanyagot az esti órákban tehergépkocsikkal gyűjtik össze a megbízók.
A falopás mértéke meghaladta az 1000 hektárt és a 300 000 köbmétert. A kitermelt fa értéke mintegy 3 milliárd Ft, az újraerdősítés költsége közel 1 milliárd Ft.
A Legfőbb Ügyészség állásfoglalása szerint a falopás természetkárosításnak minősül és 2-6 évi börtönbüntetéssel sújtható.
A megelőzést illetően az új erdőtörvényben megfogalmazott erdővédelmi szolgálattól lehet várni a helyzet javulását. Az őrszolgálat pozitív hatását azonban csak évek múltán várják a szakértők, és ez függ más, alacsonyabb szintű jogszabályok megalkotásától is. Például a polgári törvénykönyv nem ismeri az illegális fakitermelés fogalmát. Ormos Balázs



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.