Ismét veszélyben a Zengő? - A honvédelmi tárca nem tágít (hírtv)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

2005. január 12.
Információink szerint a honvédelmi tárca mégiscsak a védett Zengőt javasolja a NATO katonai lokátorbázis helyszínének. Hatvan természetvédő szervezet ezért a szervezet főtitkárához fordult segítségért a Zengő megvédése érdekében.
A természetvédők és Baranya megye közgyűlésének tiltakozása ellenére Kékes Ferenc megyei elnök a honvédelmi minisztériummal közösen még mindig a Zengőt tartja a legideálisabb helynek a NATO lokátorállomás megépítésére.
Herbert Tamás, a Civilek a Zengőért vezetője: "Kékes Ferenc, a Baranya megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő támogatni fogja a Zengő-hegyi lokátortelepítést. Teszi ezt annak ellenére, hogy mind helyileg, mind a környezetben aláírásgyűjtéssel igazolható, hogy a lakosság nem szeretné, hogy odatelepítsék a lokátort."
A Zengő védelméért kiálló civil szervezetek nyílt levelet intéztek a NATO főtitkárához, hogy a katonai szövetség nyílvánítsa ki: más helyszíneket is támogat a leendő radarállomás helyszínének. Érvelésük szerint a szaktárca félrevezeti a közvéleményt.
Vay Márton, a Védegylet programvezetője: "A Honvédelmi tárca illetékeseitől azt hallottuk, hogy a más helyszínen történő építkezés költségeihez a NATO nem járul hozzá. Eszerint a NATO nyomást gyakorol Magyarországra, hogy a Zengőn, és csakis ott, lokátorbázis épüljön. Ezt a NATO-ról, mint környezetvédelmi elveket is valló szervezetről nem feltételezzük"
A Honvédelmi Minisztérium szerint, azonban a természetvédők csúsztatnak.
Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs igazgatója: "Pontosan a kijelentés az úgy szól, hogy a NATO, a Zengőtől eltérő más telepítési helyszín többletköltségeit nem vállalja át."
A NATO 23,5 milliárd forinttal támogatja a három magyar lokátor megvalósulását. Bocskai azt állítja, hogy ha nem a Zengőn, hanem másutt épül meg a lokátor, akkor szükséges több kiegészítő résradar építése is. A szóvivő szerint ennnek költségét már nem vállalná a NATO.
Ismeretlenek betonacélokat vertek a Zengő több fájába. A Mecseki Erdészeti Rt. természetkárosítás miatt bejelentést tesz az illetékes hatóságnál. A pécsváradi erdészet vezetője szerint a tett azoknak állhatott érdekükben, akik azt hiszik, így meg lehet védeni a fákat a kivágás ellen. A természetvédők viszont azt mondják, egy környezetvédő nem tenne ilyet, mert tudja, azok a fák pár éven belül

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.