Kevés megújuló energiaforrást használunk (mtv)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 


2005. január 12.
Január 26-29. között a grazi vásárközpontban rendezik meg a közép-európai biomassza-konferenciát
Magyarországon a megújuló energiaforrások felhasználása az összes energiafelhasználáson belül valamivel több mint 3 százalék, ezen belül a biomassza-felhasználás aránya 85 százalék. Az Európai Unióban az energiaszükséglet mintegy 7 százalékát fedezik megújuló energiaforrások, és ennek mintegy felét adja a biomassza.
Mindez azon a szerdai sajtótájékoztatón hangzott el, amelyen bejelentették: a közép-európai biomassza-konferenciát január 26-29. között az ausztriai grazi vásárközpontban rendezik meg. Az uniós támogatással rendezendő konferencián a megújuló energiaforrások kínálta lehetőségekről adnak szakmai tájékoztatást a közép-európai országok szakembereinek.

Ebele Ferenc, az Magyar Agrárkamara főtitkára szerint a biomasszából nyerhető energia-felhasználás növelése Magyarországon nemcsak gazdasági, hanem politikai kérdés is. A szervezet ezért is szorgalmazza, hogy a biodízel, illetve a bioetanol üzemanyagként, - hasonlóan több nyugat-európai országhoz - élvezzen adómentességet. Ez ugyanis ösztönözné a növényi alapanyagú hajtóanyagok felhasználását.
Ezzel összefüggésben az osztrák biomassza-szövetség elnöke elmondta: a bioetanol és a biodízel üzemanyag előállítási feltételei itt jobbak, mint Németországban és lényegesen kedvezőbbek, mint Ausztriában. Heinz Kopetz kitért arra, hogy Ausztriában az energiafelhasználás 23 százalékát teszik ki a megújuló energiaforrások, ezen belül mintegy 50 százaléknyi a biomasszából nyert energia.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.