300 millióba kerülne a kármentesítés (Szombathely TV)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. november 13. -  300 millió forintos kárt okozott a júniusi özönvízszerű esőzés a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nek. Nemcsak az erdőkben, hanem főleg az utakban és az átereszekben okozott pusztítást a sárlavina.

A kármentesítést a társaság önerőből nem tudja elvégezni, ezért támogatásra pályáztak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz. A döntés a napokban várható. Júniusban pár óra alatt 140 mm eső esett, a hegyekből özönvíz zúdult Kőszegre. De az erdők faállományát is megtizedelte, tönkretette az utakat. Egyik áteresznek a helyén egy 30 méteres szakadék tátongott, mondja az erdészet egyik vezetője. A törmeléket pedig Velemben rakta le a sárlavina. Csak a társaságnak 300 millió kára keletkezett.
Bakó Csaba - erdőgazdálkodási igazgató, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
"A tulajdonostól, az MNV Zrt-től a károk felszámolására kértünk pénzt, 150 milliós nagyságrendben. Bízunk abban, hogy támogatja, és akkor a kárfelszámolás keretében a következő években - mivel akkora munkáról van szó, hogy több évig fog tartani - ezt el tudjuk végezni."
Az átereszt és az utat saját költségből újjáépítették, hogy közlekedni lehessen. Csak ez 40 millió forintba került. Új technológiával, kővel megrakott acélhálóból készült. Az úgynevezett gabion fal a kövek között hagyott résen átengedi a vizet, így egy a júniusi hasonló ár már nem vinné el az egész építményt. A cég a saját beruházási keretét is felhasználja a következő években a teljes kármentesítésre


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.