Erdőirtás fenyegeti Indonézia Pápua régióját (mtv)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. november 12. - Fakitermelés és mezőgazdaság fenyeget környezetrombolással Indonézia Pápua régiójában, mely a világ egyik utolsó, hatalmas vadonja – állítják helyi vezetők

Az Új-Guinea sziget nyugati részén lévő régió, két provinciájának kormányzói egy nemzetközi, környezetvédelmi konferencián ismertették azt a stratégiát, mely szükséges ahhoz, hogy elkerüljék azokat a hibákat, amelyek más indonéziai régiókat már megtizedeltek.
„A biodiverzitást érintő nyomás és veszélyek Pápuában egyre nőnek. A régió a kiterjedt mezőgazdaság és erdőipari befektetések célpontjává válik” – mondja  Abraham Atururi nyugat-pápuai kormányzó. A konferenciát a WWF és a Conservation International szervezte. 
Elmondása szerint Pápuának nem szabad megismételnie azokat a hibákat, melyek Borneón és Szumátrán az erdőket és biodiverzitást érintették. A komoly fejlesztések miatt a két szigeten hanyatlásnak indult a trópusi erdőség.  
Pápua provincia kormányzója, Barnabas Suebu szerint, a trópusi erdőséggel borított régió kulcsfontosságú segítséget nyújt a klímaváltozást előidéző gázok elnyelésében. „Pápua 42 millió hektáros erdőségének kapacitása a CO2 feldolgozásában megegyezik Európa közel teljes népességének karbon lábnyomával” – mondja.
Indonézia, mely 17 ezer szigetre terjed ki, kulcsfontosságú védelmezője azon terveknek, melyek a decemberi, koppenhágai globális klímakonferenciát megelőzően lebbentek fel, és melyek szerint a fejlődő országoknak fizetnének azért, hogy megvédjék erdeiket. Az erdőirtás – főleg Borneón és Szumátrán – miatt az ország a világ harmadik legnagyobb üvegházhatású gázkibocsátója lett.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.