Szikora István a Ford segítségével jótékonykodik (atv.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011.01.19. - Kiszolgáltatatott, verbális vagy fizikai agressziónak, bántalmazásnak kitett közfeladatot ellátó embereknek, valamint stabil szülői háttér híján, az utcán csellengő fiataloknak nyit boksztermet Zuglóban Szikora István sokszoros magyar bajnok nehézsúlyo bokszoló, Myke Tyson és Lennox Lewis egyetlen magyar ellenfele, aki Európában és különösen Észak Amerikában Pap László után a legismertebb magyar ökölvívó. Szikora István – akinek egyébiránt nagyon régi a kapcsolata a márkával - korábbi jótékonysági akcióit a Ford is támogatta.

Mióta István  visszavonult a versenysporttól sok minden megváltozott körülötte: rendkívül közkedvelt edzőként segíti a fiatalokat és sikeres üzletemberként kamatoztatja tudását, tapasztalatait. Egy valami azonban nem változott az életében:  továbbra is a Ford a kedvenc autómárkája és az elmúlt évtizedekben a cég szinte összes nagyautóját magáénak tudhatta már - a kisebb járművekbe ugyanis egyszerűen nem férne bele.
"Először állatvédő barátaim kerestek meg és arról panaszkodtak, hogy munkájuk során nagyon sokszor vannak kitéve fenyegetéseknek, de nem ritka a fizikai bántalmazás sem. Mivel  magam is több befogadott macska és kutya gazdája vagyok, átéreztem a problémát és megszerveztük, hogy fiúk és lányok egyaránt eljárhatnak hozzám bokszedzésekre, ahol a cél természetesen nem az, hogy bajnokot faragjak belőlük, hanem az, hogy az erőnlétüket és önvédelmi képességeiket javításuk. Természetesen a legelső lecke mindig az, hogy tisztázzuk: ütni soha, legfeljebb végszükség esetén magunkat megvédeni szabad, a többi a hatóságok dolga." – meséli a legendás bokszoló.
"Az edzések végül annyira népszerűek lettek, hogy elterjedt a híre és megkerestek mások is: természetvédelmi őrök, akiket orvvadászok inzultáltak, távezzetéket javító szakemberek, akiket áramtolvajok fenyegettek és állatorvosok, akiket illegális kutyviadal szervezők kergettek meg. Ekkor határoztam el, hogy ezentúl - természetesen ahogy időm engedi - mindenkit szívesen és ingyenesen edzek, aki mindannyiunk érdekében közfeladatot látnak  el és úgy érzik, szükségük van a jó kondícióra. Emellett szeretném, ha - ugyanúgy mint pap László idejében -  a csellengő utcagyerekek is inkább a boksztermet választanák, ahol nem bűnözőkké vagy bűncselekmény áldozataivá, hanem fegyelmezett sportemberekké válnak." – teszi hozzá Szikora.

Szikora István  jótékony célú akcióit több alkalommal a Ford is támogatta: Istvánék például  egy a cégtől külcsönkapott Ranger  segítségével vittek élelmet a nagy havazás idején éhező állatoknak, de több alkalommal egy Tranzit kisteherautó segítségével juttattak kórházba sérült kutyákat és macskákat.

"Nem csak nagyon jó autónak tartom a Fordot, de nagyon kellemes emlékek is fűznek hozzá, emellett szimpatikus a vállalat nyitott, segítőkész hozzáállása. Egyik kedvenc Fordom egyébként a Scorpióm volt, amelyet éppen akkor, 1986-ban választottak az év autójává, amikor  én is sorra arattam kupagyőzelmeimet európaszerte. Nagyon tetszenek a mai Fordok is, különösen azok, amelyek a Scorpióhoz hasonlóan egyesítik az amerikai és az európai vonásokat, mint a Mondeo és a Ranger, illetve a Kuga."
 
Szikora István Myke Tysonnal 1984-ben Finnországban, Lennox Lewissel pedig1987-ben Franciaországban csapott össze. Mindkét meccsen nagyon szoros pontozással maradt alul, sőt a Tyson elleni összecsapáson volt olyan  bíró, aki őt találta jobbnak. István egyébiránt mindkét egykori ellenfelével jó és baráti kapcsolatot tart, Lennox Lewis meghívására nemrégiben a szintén visszavonult boxlegenda otthonában is járt.
"Örülök és köszönöm, hogy a Ford nagyon sokszor segített abban, hogy barátaimmal együtt másokon segítsünk és bízom benne, hogy a jövőben is mellettünk áll majd az az autómárka, amely számomra évtizedek óta a legkedvesebb."

 

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.