Sokkoló jóslat! Eltűnhetnek a lucfenyők és kipusztulhatnak a bükkerdők is (mtv)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. január 19. - A klímaváltozásnak már hazánkban is vannak jelei, erdőpusztulástól kell tartanunk - nyilatkozta egy akadémikus Eltűnhetnek a lucfenyők, és akár a bükkerdők is kipusztulhatnak a század második felére a szélsőséges időjárás miatt. Ezt jósolják az erdészek. A szerdai klímacsúcs-találkozó résztvevői főleg amiatt aggódnak, hogy Magyarországon még mindig túl sok szén-dioxid kerül a levegőbe.  Mátyás Csaba szerint jelei már itthon is vannak a klímaváltozásnak, az akadémikus szerint erdőpusztulástól kell tartanunk.
„A lucfenyők sajnos el fognak tűnni, a bükkösöknek a jövőjét illetően is gondba vagyok, nagyon könnyen lehet, hogy bükköseink a század második felében már nem lesznek” – nyilatkozta Mátyás Csaba akadémikus.
 
A szélsőséges időjárás is a klímaváltozás számlájára írható.
 
A kutatók szerint a kéményfüst a fő ok, hogy még mindig túl sok szén-dioxid kerül a levegőbe.
 
Abban az épületben, ahol most a magyarországi klímacsúcsot tartották, a nap és a föld energiáját használják. Emiatt gyakorlatilag egyáltalán nem termelnek szén-dioxidot. Ilyenből még mindig kevés van Magyarországon.
„Az energiahatékonyságunk az viszonylag rossz, mindenekelőtt a lakossági szektorban az épületek használnak túl sok energiát, és ezért a fűtésre bocsátunk ki túl sok káros anyagot” – nyilatkozta Kerekes Sándor, a Corvinus Egyetem tanára.
 
Az autók miatt is sok szén-dioxid kerül a levegőbe. Decemberben több nagyvárosban rendeltek el emiatt szmogriadót.

 

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.