Végzetes fertőzés ütötte fel a fejét Magyarországon (hírTV)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011.május 12. - Egy gombabetegség miatt tömegesen pusztulnak a fekete fenyők a Mecsekben. Ez a fajta nem őshonos Magyarországon, ezért a betegségek ellen sem ellenálló. Az elszáradt fák kivágása több 10 millió forintba kerül az erdészetnek.

A Mecsek-oldal nagy részén barnák a fenyők, teljesen kiszáradtak. Van olyan, amelyik a kérgét is ledobta, sőt olyan is, amelyik már magától kidőlt. A gondot egy gombabetegség okozta.

A pécsi parkerdő területén 200, a mecseki erdészetnél további 300 hektár fertőzött. A fáknak majdnem a fele menthetetlen, az egyetlen megoldás a kivágás. A munkával nem várhatnak sokáig, hiszen a beteg fenyők rövidesen maguktól kidőlhetnek, ami a kirándulóhelyek közelében balesetveszélyt jelenthet. „A probléma gyökere onnan ered, hogy a múlt század ötvenes-hatvanas éveiben úgymond erőszakosan telepítették be a fekete fenyőt. Nem őshonos Magyarországon ez a fafaj, és ennek következtében indult meg ez a gombafertőzés is” – nyilatkozta Nagy Gábor, a Duna-Dráva Nemzeti Park területi osztályvezetője.

A kivágásra ítélt elhalt fák bejelölése már megtörtént, a szakemberek a hatósági engedélyekre várnak. A mintegy 5000 köbméternyi fát a tervek szerint a pécsi erőmű biomasszakazánjaiban égetik majd el. (da)



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.