Robin Wood Plus Program Hargita megyében (mtv)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. július 13. - 300 ezer eurót nyert uniós pályázaton öt Hargita megyei település. Az összeget többek között helyi fafeldolgozásra, erdei ösvények és kalandpark kialakítására költik majd. A RobinWood Plus Program fő célja a fenntartható erdőgazdálkodás és a vidéki térségek fejlesztése. Az uniós tagállamok régióközi tapasztalatcseréjét ösztönző projektben a székely megye mellett két olasz, egy finn és egy francia térség vesz részt.

Ebbe az irányba szépen meg lehet olvasni a havasokat el a Kárpát-kanyartól egészen a Fogarasokig - a helyiek által ácsolt kilátóról mutat körbe a vidéken Bálint Elemér, az egyik nyertes település, Oroszhegy polgármestere. Térképszerűen terül elénk innen 23 falu, a két Küküllő, a Maros és az Olt forrásvidéke.
BÁLINT ELEMÉR IMRE, polgármester, Oroszhegy: A hagyományos falusi gazdálkodási forma megbotlott, ezért nekünk kutya kötelességünk, hogy variációkat találjunk ki vagy válogassunk a meglévők között, hogy a falu élhetőségét, az embereknek a foglalkoztatottságát és hasonló dolgokat tudjunk továbbvinni.
Ez a faépítmény is részét képezi Oroszhegy turisztikai stratégiájának, melynek kivitelezéséhez igyekeznek megragadni a pénzszerzési lehetőségeket. A RobinWood projekt egyike ezeknek. A szilvapálinkájáról, nárciszmezejéről ismert községen áthalad a Mária-út, és kalandparkra, információs központra, erdei ösvényekre és útra is pályáztak már, hiszen 4000 hektár erdőre lehet erdei turizmust alapozni.
BORBOLY CSABA, elnök, Hargita Megye Tanácsa: A jó gyakorlatokat próbáljuk egymásnak bemutatni, és olyan alprojekteket valósítsunk meg, amelyek keretében az erdőgazdálkodás, tehát az erdő és a turizmus ügyében, hát, fenntartható projekteket lehet elindítani.
Hargita megyéből Gyergyóremete, Gyergyócsomafalva, Madéfalva és Szentegyháza kapcsolódott még be a projektbe, mely a vidéki lakosság életszínvonalának növekedését helyezi célkeresztbe.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.