A Peugeot az esőerdőkért ( atv.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. november 12. - A projektért kapott szén-dioxid-kibocsátási kreditek biztosítják a projekt hosszú távú fenntartását November 2. és 4. között a Brasília Egyetemen 12. alkalommal tartotta meg a Peugeot és az Országos Erdőgazdálkodási Hivatal (OEH) „ Az erdők szén-dioxid-megkötésének tudományos és technikai tanácskozását”. A több tucat brazíl és francia politikai, tudományos és akadémiai szervezet részvételével lezajlott eseményen a Peugeot és az OEH bejelentette, hogy sikeresen megkezdte a projektért kapott szén-dioxid kreditek értékesítését a szén-dioxid-kibocsátási piacon. Ezzel újabb, 1 millió eurót meghaladó összegű forráshoz jut a projekt.

Az ügy szellemiségének, valamint a Peugeot és az OEH között létrejött együttműködési szerződésnek megfelelően a felek a teljes összeget ismét az 1998-ban megkezdett és várhatóan 2038-ig tartó projekt ökológiai, tudományos és társadalmi-gazdasági szakágaiba fektetik be. Értéke 110.000 tonna légköri szén-dioxidnak felel meg, amelyet a Mato-Grosso tartomány észak-nyugati részén található Cotriguaçu régióban megvalósított újraerdősítési program keretében sikerült megkötni.  

A szén-dioxid krediteket a nemzetközileg meghatározott mérési szabályoknak megfelelő VCS (Verified Carbon Standard) nyilvántartása keretében forgalmazták. A szén-dioxid-megkötési projekt megvalósításához kapcsolódó eszközbesorolást két könyvvizsgáló, az Ernst&Young és a TUV-SUD tanúsította. A független és elismert tanúsítóknak köszönhetően elnyert minőségügyi bizonyítvány a projekt kiemelkedő komolyságáról és tudományos munkájának szigorúságáról tanúskodik.

A Peugeot-OEH erdei szén-dioxid-megkötési projektje az első olyan, erdőkhöz kapcsolódó projekt Brazíliában, amely a VCS nyilvántartása keretében igazolt kibocsátáscsökkentési krediteket bocsát ki, és második a dél-amerikai kontinensen, újabb lendületet adva ezzel a folyamatos innovációnak.
 
Marcel Bursztyn, a Peugeot-OEH Szén-dioxid-megkötési Tudományos Tanácsának elnöke, egyben a Brasília Egyetem Fenntartható Fejlődés Központjának gazdaság- és társadalom tudományi professzora, kijelentette: «Nagy elégedettséggel tölti el a projekt tudományos tanácsának tagjait, hogy a projekttel kibocsátási kreditekhez jutottunk. Jelentős lépés ez afelé, hogy projektünk a fenntartható fejlődés és az autonóm fejlődés dinamikus folyamatának részévé váljon.».

Jean François Dhôte, az OEH kutatás részlegének vezetője, valamint Marc Bocqué, aki az erdei szén-dioxid-megkötés projektért felelős a Peugeot-n belül, így nyilatkoztak: «Az új fejleménynek köszönhetően a Peugeot-OEH erdei szén-dioxid-megkötési projektje kiváló alapokkal vág neki az újabb évtizednek; valamennyi résztvevő számára kedvező, hogy a projekt jövője hosszú távon biztosított».

A Peugeot-OEH Amazonas menti szén-dioxid-megkötési projektje újabb fejlődési szakaszba lép azt követően, hogy 2009 novemberében megállapodást írtak alá Mato Grosso tartománnyal az 1800 hektáros, biológiai változatosságát tekintve kiemelkedő értéket képviselő természetvédelmi terület magánrezervátummá nyilvánításáról.

 

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.