Láncfűrészektől zúgott a zselici erdő (somogytv.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012.05.31 . - Láncfűrész szerelés, rönkhasítás, darabolás- többek között ezekben a feladatokban is helyt kellett állniuk a SEFAG Zrt. által rendezett, regionális fakitermelő verseny résztvevőinek. A megmérettetésre hat csapat érkezett, akiknek gyors és minőségi munkát kellett végezniük, a fakitermelésre vonatkozó biztonsági szabályok betartásával.
Ebbe a fába úgy kellett éket vágni, hogy aztán egy előre meghatározott irányba dőljön. Ez a feladat csupán az egyik állomása volt a SEFAG Zrt. regionális versenyének. A ropolyi erdő láncfűrészek hangjától volt hangos csütörtökön délelőtt.
A Dunántúlról érkező csapatoknak a szerelésben is jeleskedniük kellett. Itt a gyorsaság volt a döntő.
Sánta Lajos, Zala Erdő Zrt.:
- Legjobban az idő, hogy harminc másodpercen belül legyen. Sikerült ez a mutatvány? Hát én úgy érzem, hogy nem. Lassú volt egy kicsit.
A versenyen résztvevő erdészeti vállalkozók a gyakorlatban sajátították el a fakitermelés technikai fogásait, és szabályait, hiszen minden feladatot a munkavédelmi előírások betartásával kellett végezni.
Kardos István, ügyvezető, Munkavédelmi Mérnöki Iroda:
- Soha nem szabad elfelejteni azt, hogy ez a szakma nagyon veszélyes, nehéz fizikai munka, ezt a munka minden pillanatában észbe kell tartani.
A versenyen olyan szituációkat modelleztek, amelyekkel a való életben is találkoznak a fatermelők. A szervezők azt remélik, így csökkenhet az erdőben, munkavégzés közben előforduló balesetek aránya.
Spinger Péter, erdőgazdálkodási osztályvezető, SEFAG Zrt.:
- A gyakorlások alkalmával a biztonságos munkavégzés elemeit hangsúlyozzuk. Erre hívjuk fel a figyelmet. Kint a gyakorlati életben, hogyha ezek rutinszerűvé válnak, akkor sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy megelőzzük a bajt.
A pontozó bírók nemcsak a gyorsaságot, hanem a millimétereket is mérték, hiszen az idő mellett a minőség is döntő tényező volt. A fakitermelők többsége már előre felkészült a megmérettetésre, különösen a futással kombinált versenyszám jelentett kihívást.
Bóna Zoltán, Nagybajomi Erdészet:
- A kombinált darabolás, tehát az lesz majd nagyon nehéz versenyszám, de úgy érezzük, hogy abban nagyon jók vagyunk, nagyon jó a csapat, tehát meg kell nyernünk mindenképpen a versenyt.
Több csapat jeleskedett a mozgás közben történő darabolásban, gallyazásban és sarangolásban, így a baranyai fakitermelőknek is sikerült kevés hibaponttal elvégezni a feladatot.
Ritlinger Róbert, Mecsekerdő Zrt.:
-A fák széthasítása igazából, az, ami fizikai, a többi az nem annyira nehéz fizikailg. De összetett, tehát a daraboló versenyszámon két vágást összehozni úgy, hogy szögeltérés ne legyen, és lépcsősre, az is nehéz, nekem most sikerült.
A nyertes csapat legközelebb az országos döntőben bizonyíthatja tudását.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.