Parlagfű: most kell irtani! (somogytv.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012.06.21.- Akár öt millió forintos bírságot is kaphat az, aki nem mentesíti területét a parlagfűtől. Az ingatlantulajdonosoknak, gazdálkodóknak június 30-ig kell elvégezniük a parlagfűírtást. Somogy az ország egyik legfertőzöttebb területe, tavaly több mint 13 millió forint büntetést szabtak ki a szakemberek.
Akár 8 milliárd pollent is képes termelni egyetlen szál parlagfű, a statisztikák szerint az elmúlt 30 évben megnégyszereződött a gyomnövényre allergiások száma. A szakember arra figyelmeztet: június 30-ig minden ingatlantulajdonosnak, gazdálkodónak törvényi kötelessége területén eltávolítani a parlagfüvet.
Novák Csaba, igazgató, SMKH Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság:
- Legbiztosabb a gyökerestől való kihúzás, ugye az a leghatásosabb, de az elég alacsonyan végzett kaszálás, többszöri kaszálással, esetleg a tárcsázással lehet eredményt elérni.
Júliustól határszemléket tartanak a földhivatal, valamint a növény és talajvédelmi igazgatóság szakemberei. Szabálysértés esetén akár öt millió forint bírságot is kiszabhatnak. A fertőzött területeket tekintve pedig Somogy megye élen jár- hangsúlyozza Novák Csaba.
Novák Csaba:
- Az egyik legfertőzöttebb megye vagyunk, főleg a homokos területeket szereti, és ott komoly mennyiség tud belőle megnőni évek óta.
Tavaly közel 13 millió forint bírságot szabtak ki a szakemberek, és bár a tendencia évek óta folyamatosan javul, mégis rendszeresen találnak nagyobb méretű, szennyezett területeket- tette hozzá a szakember. A parlagfű ráadásul olyannyira agresszív, hogy magja akár 40 évig életképes.
Novák Csaba:
Akár egy lebetonozott területről eltávolítjuk a betonréteget, ott is megjelenik, és elég komoly fertőzés szokott jelentkezni erdőirtások, vagy erdőtelepítések területén.
A parlagfűre allergiás betegeknek júliustól egészen késő őszig számolniuk kell a tünetekkel.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.