Zöld opera (OzoneNetwork)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
72012. június 26. - Jávori Dávid zeneszerző egy különleges témájú operán dolgozik, amelyet a valenciai operaház megbízásából készít. A megrendelés szerint egy modern zeneművet kell alkotnia, ami nem a zenei formát, hanem az alkotás témáját jelenti. Jávori művének pozitív főhőse egy mérnök, az opera középpontjában pedig a hidegfúzió, illetve a napenergia és más zöld energiák állnak. A hidegfúziós energia a vízből jön, Jávori tudása szerint egy pohár tengervízből annyi energiát lehet nyerni, ami képes egy kerületet egész évben elektromos energiával ellátni.

Az opera szövegkörnyezete olasz lesz, illetve a dallamvilág klasszikus. A színpadkép inkább egy akciófilmet idéz majd, illetve 3D-s színpadi elemei is lesznek az előadásnak. Szerepel a műben egy szolár tevékenységről szóló ária, melynek során a nézők majd 3D-ben látják a kitörő napot. A napkitöréseket bemutató kis részlet így nem csak informatív, de látványos is lesz.
Image
Az OzoneNetwork szerdai Egyenlítő című műsorának vendége Jávori Dávid beszámol arról is, hogy a hangszerek kapcsán is léteznek környezettudatos megoldások, bár sok esetben a faanyagot nem lehet mellőzni. A zongora billentyűinél például pár évtizede elkezdték betiltani az elefántcsont használatát. Helyette olyan anyagot fejlesztettek ki, ami hangzásában, zenei hatásában ugyanazt produkálja, de mégsem kell állatokat elpusztítani érte.

http://ozonenetwork.hu/ozonenetwork/o3/20120626-egyenlito-zold-opera.html








© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.