Beszélgetés Rakonczay Gáborral (OzoneNetwork)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
2012. július 3. - Rakonczay Gábor a világon elsőként kenuzta át egyedül az Atlanti-óceánt. Teljesítménye rendkívüli, mivel majdnem húsz nappal a tervezett időpontnál korábban, hatvan nap után ért partot. Sok éves tapasztalattal a háta mögött az út során többször került életveszélyes helyzetbe. Hazatérte után a visszarázódás nehézségei mellett rosszindulatú kommentelők vádaskodásaival is szembe kellett néznie.
Image
A kenus két részletben tette meg az utat: az elsőt Európából a Kanarái szigetekig tartó 1200 km-t 16 nap alatt, a másodikat Grand Canariától a Karib térségig tartó 5200km-t 60 nap alatt teljesítette. Az eredetileg formatervezőnek készülő Rakonczay Gábor szerint az út előtt a fizikai és lelki felkészülés egyaránt fontos volt. A hajózást, a navigációt több éven át kellett tanulni, valamint a rekord nagyon szívós fizikumot és önismeretet igényelt.  Rakonczay számára a legnagyobb problémát az jelentette, hogy egy hullám rossz szögben kapta el a hajót, ami végül felborította. A hajó tetején 10 cm-es nyílás keletkezett, ennek következményeképp a hajóbelső megtelt vízzel és a 85 napra tervezett élelmiszerkészlet 40 százaléka megromlott.
Az OzoneNetwork szerdán reggel 9 órakor kezdődő Egyenlítő című műsorának vendége, Rakonczay Gábor elmondása szerint bár korábban részt vett speciális elsősegély tanfolyamon, a nyílt tengeren csak magára számíthat az ember. A segítség van, hogy napok alatt érkezik meg. Véleménye szerint, ha valaki hosszú távon el tudja viselni a saját „társaságát”, akkor nagy baj nem érheti.
http://ozonenetwork.hu/ozonenetwork/o3/20120629-egyenlito-beszelgetes-rakonczay-gaborral.html





© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.