Kihalás fenyegeti a madagaszkári pálmafákat (hirado.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012. október 18. - Egy környezetvédelmi csoport szerint Madagaszkár pálmáinak nagy része kihalással néz szembe az erdőirtás miatt. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint a 192 fafajta 83 százaléka került fel a veszélyeztetett fajok listájára. A szervezet szerint a számok „rémisztőek”. Hozzátette, a fák elvesztése az állatokat és az emberek megélhetését is veszélyezteti. Az eredmények a kihalással fenyegetett fajok globális számát 20 219-re emelik.
Madagaszkár a világ negyedik legnagyobb szigete Grönland, Új-Guinea és Borneó után. Elszigeteltsége miatt emlőseinek nagy része, madarainak fele és növényeinek többsége sehol máshol nem található meg. A pálmafák a sziget biodiverzitása szerves részét képezik. A legszegényebb emberi közösségek nagy részének táplálékát és otthonát is a fák szolgáltatják. A nyersanyagot házépítésre, eszközök készítésére, valamint élelmiszer, innivaló és gyógyszer előállítására használják.
Első alkalommal került fel a listára a nemrégiben felfedezett Tahina-pálma (Tahina spectabilis), vagy más néven öngyilkos pálma. A hatalmas fa 18 méteresre is megnőhet. Néhány hónapi virágzás és magtermelés után elpusztul. Mivel csak 30 kifejlett pálmát találtak a vadonban, kritikusan veszélyeztetettnek tartják. Élőhelyének nagy részét a mezőgazdaság számára alkalmas földekké alakították. A többi veszélyeztetett faj között számos olyan található, melyek csak egyetlen területről ismertek, ahol a védelem hiánya vagy az élőhely degradációja jelent számukra fenyegetést.
 
Az erdőségek gyorsan zsugorodnak a szárazföldön, a mezőgazdaság terjeszkedése és az erdőirtás miatt. A kiterjedt pálmaszív-betakarítás (bizonyos pálmafajok friss hajtása) szintén veszélyt jelent a fákra nézve. „Madagaszkár pálmáinak nagy része a sziget keleti esőerdeiben nő, melyek eredeti méretük kevesebb, mint egynegyedére zsugorodtak és folyamatosan tűnnek el” – mondja Dr. William Baker, az IUCN szakembere.
A makikhoz hasonló állatok áldozatul esnek az erdőirtás dominóhatásának, mely elpusztítja élőhelyeiket. „Ama magas kihalási kockázat, mellyel a sziget pálmafái szembesülnek, ezen erdőségek hanyatlását tükrözik, mely folyamat az itt élő figyelemre méltó élővilág egészét fenyegeti” – tette hozzá.
A kutatók szerint a megfelelően szervezett magbetakarítás és az élőhelyek védelme egyes fajok számára megfelelő védelmet biztosíthat.
Az IUCN veszélyeztetett fajokat felsoroló Vörös Listáján jelenleg 65 518 faj szerepel, növények és állatok egyaránt.
 

 

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.