A Kisalföldi Homokpuszta projekt (OzoneNetwork)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
2013. augusztus 22. - Magyarországon legnagyobb részt a Kiskunságban valamint a Duna-Tisza közében fordul elő homokpuszta. Azonban nem ez az egyetlen térség ahol ez a ma már ritkának számító pusztaság fellelhető. A ma már ritkának számító meszes puszta Győr mellett a Kisalföldön is fellelhető. Mivel azonban ebben a térségben valóságos kuriózumnak számít, kiemelkedő jelentőséggel bír ennek megóvása.

A gyomnövények elszaporodása komoly veszélyt jelent a meszes homokpuszta különleges őshonos élővilágára. Az OzoneNetwork csütörtöki Egyenlítő című műsorának vendége Takács Gábor a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi szakreferense szerint ezt a folyamatot hivatott visszafordítani a Kisalföldi Homokpuszta projekt. A cél, a kisalföldi meszes homokpuszta területének természetvédelmi célú helyreállítása és megőrzése. A projekt feladata a területen élő védett fajok ökológiai igényeinek biztosítása, a természetes élővilágot veszélyeztető, nem őshonos özön-fajok visszaszorítása, az illegális hulladéklerakók felszámolása és a használaton kívüli katonai objektumok felszámolása – mondta Szőke Péter, a HM Budapesti Erdőgazdaság projektmenedzsere.

Image
ForestPress fotó


A műsor második részében prof. dr. Radics László  agrármérnök, az Európai Gyomkutató Társaság (EWRS) elnökhelyettese beszél a hazai gyomhelyzetről és a hívatlanul terjedő új növényi jövevényekről.

http://videa.hu/videok/nagyvilag/2013.08.22.-kisalfoldi-homokpuszta-gyomok-OMDNhbjSXDftoxPe


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.