Magán erdőtulajdonosok tanácskoztak Kecskeméten (kecskemetitv.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2013. október 7. - Kecskeméten, egy helyi vállalkozás telephelyén rendezték meg szombaton a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége éves nagyrendezvényét. A konferencián előadások hangzottak el többek között a magánerdő gazdálkodással kapcsolatos kormányzati elképzelésekről, valamint az Európai Unió új, az ágazatot érintő vidékfejlesztési rendeleteiről is.
Az ország minden részéről érkezett magán erdőtulajdonosokat, valamint meghívott hazai és külföldi vendégeiket stílusosan a Vadászkamara Kürtegyüttes három tagjának muzsikája üdvözölte.
A fanfár hangjai után a szakmáé volt a szó. Jakab István az Országgyűlés alelnöke, a Parlament Mezőgazdasági Bizottsága Erdészeti Albizottságának elnöke kijelentette, hogy különösen érzékeny időszak ez, hiszen most indul a 2014-2020 közötti periódus lehetőségeinek feltárása. Keresni kell azokat a megoldásokat, ahol az uniós források felhasználása segíti majd a magyar erdészeti ágazat fejlesztését. Fontos, hogy az erdészet közjó szerepe mellett gazdasági szerepe is megfelelő hangsúlyt kapjon, kétmillió hektár erdő ugyanis hatalmas értéket jelent.
„Itt kell megtalálni egy egészséges arányt a magán és állami erdészetek között. Itt kell megtalálni azt a lehetőséget, hogy miként tudja úgy szolgálni a közjót az erdő, hogy a haszonvétel biztosított legyen, a vidékfejlesztés szempontjából pedig a munkahely lehetőségek teremtésével olyan megoldásokat alkalmazzunk, ahol a fafeldolgozás is szerepet játszik” – hangsúlyozta Jakab István, az Országgyűlés alelnöke.
Luzsi József, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége elnöke egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy Bács-Kiskunban az erdőterületek ötvenkét százaléka van magántulajdonban. Ez majdnem százezer hektár. „Az erdők vidéken vannak, és az erdőben végzendő munkákat vidéki emberek tudják elvégezni. Ezeknek az embereknek ez mindenféle támogatás nélkül munkalehetőséget, megélhetést jelent, és manapság ezt igen-igen meg kell becsülni” – vélekedett Luzsi József, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos elnöke.
A magyar szakemberek mellett osztrák és szlovák erdészeti vezetők is megosztották tapasztalataikat a jelenlevőkkel. A rendezvény résztvevőinek emellett lehetőségük nyílt megismerkedniük korszerű erdészeti gépekkel is.  Sipiczki Sándor


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.