Lopják az erdőt (RTL Klub Híradó)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. augusztus 28.
Tehetetlen az erdészet a jogszabályok hiányosságai miatt
Az egyre kelendőbb tüzifa miatt illegálisan írtják az erdőket Zalában és Bács-Kiskunban. Egyes cégek vagyontalan emberek nevére vásárolnak erdőket, majd kiírtják a fákat. Az erdészeti szolgálat tehetetlen, mert az erdő tulajdonosán hiába próbálják behajtani a tízmilliós büntetéseket. Eközben a fát megvásárló cégek hatalmas haszonra tesznek szert, semmilyen járulékot nem fizetnek, és az újratelepítésről sem gondoskodnak.

Ilyen kegyetlen módszert választanak újabban azok, akik engedély nélkül vágják ki erdeiket: először bevágják a fák törzsét, hogy hetekkel később egyszerre és gyorsan vághassanak ki rengeteg fát. Ha időközben komolyabb szél támad, akkor ezek a fák nem bírnak ellenállni és kettétörnek. Az erdészeti szolgálat felügyelői többször próbálták leállítani a fakitermelést, de hiába kerítették elő a terület tulajdonosát, a munkával nem álltak le.
"Az engedély nélkül kivágott faanyag után bírságot róttunk ki a részére, de ő ennek ellenére tovább folytatta a fakitermelést. Miért meri ezt megtenni? Valószínűleg azért meri ezt megtenni, mert különösebb hátránya nem származik belőle, ugyanis hogyha vagyontalan személyről van szó, akkor a kirótt több milliós bírság nem hajtható be rajta" - mondta Ferenczy András, az Állami Erdészeti Szolgálat Zalaegerszegi Igazgatóságának igazgató-helyettese.
Az Alföldön alakult felvásárló vállalkozások éppen ezt használják ki. Vagyontalan emberek nevére vásárolnak erdőt, majd a fákat kivágják anélkül, hogy befizetnék a járulékokat, és új csemetéket sem ültetnek. Papíron azonban ők csak fát vásárolnak, így nem büntethetők. Ráadásul a jogszabályok azt sem teszik lehetővé, hogy az akár 30 millió forintot is elérő bírság fejében a hatóságok lefoglalják az illegálisan kivágott rönköket. 
Azokkal a vállalkozásokkal szemben, amelyek ebben a rendszerben a legnagyobb haszonra tesznek szert, a hatóságok szinte teljesen tehetetlenek. Õk ugyanis nem erdőt és nem területet vásárolnak, hanem kivágott fát. Így nem kötelesek azt tudni, hogy azt engedéllyel, vagy engedély nélkül vágta ki a tulajdonosa, így ők már nem büntethetők.

Tar Mihály


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.