Kapós a tűzifa a gázáremelés miatt (RTL Klub)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. augusztus 28.
Három hónappal korábban adták el a Tüzépek a készletüket, mint tavaly
Ismét kelendő a tűzifa. A szeptemberi gázáremelés miatt egyre többen térnek újra vissza a vegyes- vagy fatüzelésű kazánokhoz, csempekályhákhoz, kandallókhoz. A kereskedők nem is mindig tudják kielégíteni a hirtelen megnőtt keresletet. Az alternatív tüzelőanyaggal 40-60 százakkal olcsóbb a fűtés, igaz, a fa ára máris emelkedik.

A nyár utolsó két hónapjában a tavalyinál jóval több tűzifa fogyott az újkígyósi tüzépen. A szezon még el sem kezdődött, a gázáremelés miatt azonban kapós lett a fa. A kereslettel sem a tüzépek, sem az erdőgazdaságok nem tudnak lépést tartani.
"Sokkal inkább keresik, hiszen tudjuk hogy a gáznak az ára megy jelentősen fölfele sokan kezdenek áttérni a hagyományos tüzelőanyagokra…" - mondta Harangozó János, az Újkígyósi Tüzép ügyvezetője.
Azt, hogy jóval többen vásárolnak tűzifát, a dél-alföldi erdészeti társaságnál is érzékelik. A télen és tavasszal kivágott tűzifát idén már eladták, pedig ez a famennyiség a korábbi években a tél közepéig kitartott.
"Korábbi években november vége körül lett az az idő, amikorra a tűzifát értékesítettük… azt a tűzifát, amelyet az elmúlt év decemberében illetve márciusig kitermeltünk… hiszen a természetvédelem nem engedi meg a vegetációs időben a termelést… na most ebben az évben ezt a készletet már eladtuk… gyakorlatilag az erdőben jelenleg eladatlan tűzifa nincs…" - mondta Vass Sándor, a DALERD ZRT. vezérigazgatója.
A kereslet már a tűzifa árán is érződök. A jó minőségű tűzifa ára mázsánként 1900 forintról máris 2200-2400 forintra emelkedett. Igaz a tűzifa még így is jóval olcsóbb a gáznál.

 Kovács Attila

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.