Megnyílt az ország első Magánerdészeti Információs Központja (mtv)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. szeptember 10.
A Nyíregyháza környéki gazdálkodók szakmai háttérszolgáltatását végző intézményt Gráf József agrárminiszter avatta föl
Az ország első Magánerdészeti Információs Központját avatta fel Nyíregyházán Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter vasárnap. A térség magánerdő-gazdálkodóinak szakmai háttérszolgáltatást végző intézmény létrehozásához a tárca 160 millió forint támogatást adott - mondta a miniszter az átadást követő sajtótájékoztatón.
Gráf József közölte: a jövőben a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával évi 15 ezer hektárra növelik az erdőtelepítést az országban.
Megjegyezte, hogy a készülő Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Tervben is fontos szerepet szánnak az erdőgazdálkodás fejlesztésének, az elképzelések szerint az eddigi egy helyett 14-15 támogatási forrásból részesülnének az ágazat szereplői.
Ugyanakkor fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a fejlesztés mértékét évenkénti "bontásban" kívánják meghatározni, s az ütemezés kérdéséről később döntenek.
A miniszter a nyíregyházi erdészeti információs centrum létrehozása kapcsán szólt arról, hogy hasonló intézményeket szeretnének létrehozni a többi megyében is.
Gráf József újságírói kérdésre válaszolva kitért arra: a 900 ezer hektár hazai erdő közül 200 ezret nem művelnek megfelelően a tulajdonosok, ezért tervezik, hogy költségükre - rendelet alapján - rendbe tetetik azokat.
Egy másik kérdésre válaszolva elmondta, hogy az agrárigazgatásban nem térnek át a régiós rendszerre, marad az országos-megyei-kiskörzeti irányítás, sőt az utóbbit meg is erősítik.
"Ésszerűtlen lenne felforgatni a rendszert, hiszen az komoly kommunikációs zavarokat okozna, s ennek az európai uniós támogatásokkal megvalósuló fejlesztések látnák a kárát" - jelentette ki.
A sajtótájékoztatón Gazda László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat elnöke arról adott tájékoztatást, hogy a Nyírségben az országos 40 százalékos mutatóval szemben 70 százalék a magánerdők tulajdonaránya.
A megyében valósul meg az ország erdőtelepítésének 20 százaléka évenként, s a térségben kezdte meg működését az első erdészeti integrátor is.
Az új információs központ tevékenységétől a szakmai támogatás erősítését várják, a mintegy 40 ezer magán-erdőtulajdonos mindenben számíthat a centrumban dolgozó szakemberek segítségére.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.