Visszaszoktatnák a vadonba a szigériai tigrist (Echo/Reuters)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. szeptember 25.
Kínában 620 szibériai tigrist készítenek fel a természetben való túlélésre, mert vissza akarják őket engedni az ország északkeleti részét borító, egyre csökkenő erdőségekbe – adta hírül a helyi sajtó hétfőn. A fogságban nevelkedett tigriseket Hejlongcsiang tartományból egy 15 hektáros, körbekerített erdőségbe viszik majd - mondta a szibériai tigrisek fennmaradásáért dolgozó alapítvány elnöke a Xinhua hírügynökségnek. Csakhogy más szakértők szerint a terv kudarcra van ítélve, hacsak nem sikerül az említett erdőséget megvédeni az illegális fakitermeléstől és az emberi beavatkozás egyéb hatásaitól, többek között az útépítéstől.
A The Sun szerint a tigriseknek sűrű és vadban gazdag erdőségre van szükségük a fennmaradáshoz. A Földön egyébként soha nem látott mélypontra süllyedt a tigrisek száma: becslések szerint ma mindössze 5-7000 példánnyal kell számolni, szemben a XIX. századi 100 000-rel.
A Kína északi, Oroszország déli és Észak-Korea egyes részein őshonos szibériai tigrispopuláció vadon élő része a túlvadászat és az élőterület csökkenése miatt a kipusztulás szélén áll; a kutatók szerint már csak alig néhány száz példány él vadon.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.