216 milliót kaptak az erdők az adózóktól (hirado.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. szeptember 28.
A személyi jövedelemadó "második 1 százalékát" az erdők közjóléti célú védelmére és bővítésére is fel lehetett ajánlani
Erdők közjóléti célú védelmére és bővítésére 216 millió forint folyt be a tavalyi személyi jövedelemadó (szja) úgynevezett "második 1 százalékából" - közölték csütörtökön azok a zöld szervezetek, akik a költségvetési törvény tervezése során tavaly "kilobbizták" ezt a felajánlási jogcímet. A WWF Magyarország, a Védegylet, a Kerekerdő Alapítvány és a Palocsa Egyesület közös közleménye szerint több mint 29 ezer adófizető áldozta személyi jövedelemadójának 1 százalékát a fenntartható erdőgazdálkodás támogatására.
Jávor Benedek, a Védegylet szóvivője elmondta, hogy az összegyűlt pénz felhasználásáról a civil szervezetek elkészítették javaslatukat a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium számára. A tárca jövő hétre ígéri válaszát, a zöldek szerint "van fogadókészség" a javaslatuk elfogadására.
A zöldek négy pályázati területet jelöltek meg a támogatás felhasználására, amelyek mind a természetközeli erdőgazdálkodási módszerek terjesztését szolgálnák. Ez a gazdálkodási forma a tarvágás jellemezte ipari műveléssel ellentétben folyamatos növényborítást biztosít az erdőkben, a vágások a "természetes erdődinamikát" követve foltonként végezhetők.
A civilek tendert írnának ki iparilag művelt erdőterületek átállítására, az ezzel összefüggő szaktervezésre, a természetközeli erdészettel kapcsolatos kutatás-fejlesztésre és a szemléletformálásra. A közlemény szerint felajánlott összeg nem pótolhatja az állami és EU-s finanszírozást, hiszen az ágazatnak lényegesen nagyobb forrásokra lenne szüksége.
A szóvivő nehezményezte, hogy az összegyűjtött összegen felül az állam más forrásokból nem áldoz természetközeli erdészetre. Ugyan az Új Magyarország Fejlesztési Terv tartalmazza célként a meglévő erdők védelmét és fenntartását, ám 2009 előtt erre a jelek szerint nemigen fordítanak pénzt.
Elfogadhatatlan a zöld szervezetek és az erdészek szerint is az a körvonalazódó kormányzati szándék, hogy a jövőre kezdődő európai uniós költségvetési időszakának első éveiben csak energetikai célú erdők részesülnek támogatásból - hangoztatta Jávor Benedek.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.