Európai Madármegfigyelő Napok október elején (hirado.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. szeptember 28.
OKtóber 7-8-án rendezik meg az Európai Madármegfigyelő Napokat
Idén október 7-én és 8-án rendezik meg az Európai Madármegfigyelő Napokat, amikor is madarászok és természetbarátok ezrei figyelik a vonuló madarakat, majd a róluk gyűjtött adatokat elküldik a szervezőknek. A madármegfigyelő akciót Európában a BirdLife International, Magyarországon pedig tagszervezete, a Magyar Madártani Egyesület (MME) szervezi meg. A két nap során madárlesen lehet részt venni az ország egész területén, a túrák időpontjáról és helyszíneiről az egyesület weboldalán lehet tájékozódni. Ám aki nem akar gyalogolni, az a kertjében, vagy a közeli erdőben is megfigyelheti a madarakat. Az MME-nek a megfigyelés helyszínét, a résztvevők számát, a megfigyelt madarak összlétszámát, a három leggyakrabban látott madár nevét és számát, valamint a ritka vagy érdekes egyedek jelenlétét kell bejelenteni - legkésőbb október 8-án 16 óráig.
Természetesen az sem probléma, ha valaki nem tudja meghatározni a madárfajokat, mert ebben az esetben elég csak a látott madarakat összeszámolni, és a helyszín megnevezése, valamint a résztvevők száma mellett ezt az adatot beküldeni. Az akció nemcsak játék, az országok versenyeznek egymással abban, hogy hány helyszínen, mennyien vettek részt a lesben, és mennyi madarat láttak a résztvevők. Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt.
Tavaly több mint 3 millió madarat regisztráltak a megfigyelők Európa szerte. Magyarországon 160 helyszínen, 3680 részvevő figyelte a madarakat, és 185 madárfaj 365 ezer egyedét látták.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.