Nem is annyira jó a biomassza? (Híradó.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. január 19.
Nem megváltás a biomassza az emberiség energiaigényére - legalábbis ezt állítja az eddigi dicséretekkel szemben néhány környezetvédő.
Azt is mondják, hogy a zöld energia előállítása nehezen felmérhető károkat okoz. Szerintük az energiafű például tönkreteszi az erőműveket, az élelmiszertermelés rovására megy, és gyakran az erdők is veszélybe kerülhetnek.
Engedély nélkül irtottak ki száz hektár erdőt az elmúlt hetekben Baranyában. A rönköket valószínűleg tűzifaként értesítették. Hasonló kopasz domboldalakat országszerte találni. Néhány természetvédő állítja, hogy a tűzifát a biomassza-erőművek nyelik el.
Az erdészek viszont azzal érvelnek, hogy ez csak a látszat. Az elmúlt években azért nem irtottak, mert nem tudták eladni. Az elmúlt években fa-tüzelésre állt át számos erőmű, mert a zöld energiát drágábban tudják eladni, és így nagy haszonnal kecsegtet. A biomassza tüzelésű erőművek beindulásával pedig a tűzifa megdrágult és ezért lopják az erdőket.
Energiaforrásként jön számításba egy különleges fűfajta is. Az energiafüvet viszont előbb fel kell dolgozni, préselni és csak így tüzelhetik el. De még ekkor is kizárólag speciális, drága kazánokban lehet használni. Ezért ilyen erőmű csak Bólyban és Pécsett működik
Az ökológusok szerint azonban a biomassza-energia nem csodaszer. Ha például maradéktalanul betartanák az Európai Unió ezzel kapcsolatos előírásait, akkor 2020-ra kimerülnének a kontinens termőterületei.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.