Több mint 600 sast figyeltek meg Magyarországon (MTI/Híradó.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. január 22.
Minden eddiginél több, mintegy 580-650 sast vettek számba a Magyarországon telelő sasok számlálásakor, amelyet a Magyar Madártani Egyesület (MME), a nemzeti parkok, és civil természetvédelmi szervezetek rendeztek. Az egy időben történő megfigyelések miatt "sas-szinkronnak" nevezett esemény keretében mintegy 130 helyszínen, országszerte több mint 200 felmérő vett részt. A leggyakrabban megfigyelt faj a korábbiakhoz hasonlóan a rétisas volt, amelyből 450-500 példányt számoltak, de szép számban került elő parlagi sas is (120-140), valamint a ritkaságnak számító szirti- (10-11) és fekete sas (2) néhány példányát is megfigyelték.
A felmérések során a madarászok olyan helyeket kerestek fel, amelyekről tudták, hogy ott sok sas él. Ilyen terület található Békés, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, valamint a Duna mentén - mondta Horváth Márton, az MME munkatársa. A felmérés további érdekessége, hogy ugyanebben az időpontban Közép-Európa több országában tartottak sasfigyelést. A németországi szervezőkkel Horváth Márton felvette a kapcsolatot, így az eredményekről a magyar szakemberek is értesülnek majd, illetve a magyarországi adatokat is elküldik külföldre.
Magyarország egyébként a sasok egyik legjelentősebb telelőterületének számít Európában. A magyar puszták és vizes élőhelyek táplálékban gazdag és viszonylag biztonságos telelőhelyet biztosítanak az itt élő, valamint a környező országokból érkező sasok számára is. A madarászok a fajvédelmi program keretében tovább segítik a madarak telelését, és fennmaradását, például a tönkrement fészkeket megjavítják, vagy teljesen újat helyeznek ki, fiókamentéssel foglalkoznak. Ennek is köszönhető, hogy évről-évre egyre több sas tölti a telet Magyarországon - árulta el Horváth Márton.
A gyűrűzési adatok bizonyítják, hogy külföldről is sok példány érkezik telelni: például parlagi sasok Szlovákiából, rétisasok az északi (skandináv és balti) populációkból, fekete sasok Kelet-Európából, vagy szirti sasok a környező magashegységekből. Mind a hat rendszeresen előforduló sasfaj már több mint fél évszázada fokozottan védett. A parlagi-, réti- és békázó sasok természetvédelmi eszmei értéke a legmagasabb - 1 millió forint -, míg a szirti-, fekete- és törpe sasoké 500 ezer forint.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.