Lopják az erdőt Baranya megyében (RTL Klub Híradó)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. január 27.
Nehéz a tolvajok elleni küzdelem
Egyre ritkásabbak az erdők Baranya megyében. Csak az elmúlt évben több tízmilliós kárt okoztak a fatolvajok az erdészetnek. A tolvajokat pedig nagyon nehéz tetten érni. Pedig ha elkapják őket akár 3 év börtönbüntetést is kaphatnak.

Naponta találnak falopásra utaló nyomokat az erdészet munkatársai a Mecsekben. A levágott törzsek és a fák közötti nagy rések az mutatják, sok fát elloptak a területről.
„Kézi fűrésszel, motorfűrésszel, mindennel és mindenféle módon irtják sajnos az erdőt, igazából nagyon-nagyon nehéz tetten érni” – mondta Pongrácz Viktor, erdész.
Pongrácz Viktorhoz 1000 hektáros terület tartozik. Azt mondja, nem tud egyszerre felügyelni az összes fára, ezt pedig a tolvajok kihasználják. Tavaly a második félévben 118 eljárás indult falopás miatt. Ebből azonban csak 43-at tudott felderíteni a rendőrség. A tolvajokat ugyanis nehéz tetten érni. Ezért most a rendőrség, a határőrség, és a polgárőrség összefogott, és csatlakoztak hozzájuk civilek is.
„Hogyha sikerül bevonni ebbe egy turista szakosztályt is, tehát ők túráznak, és azt látják, hogy valahol fakitermelés folyik, egy telefon és mindjárt lehet ellenőrizni, hogy ez legális vagy illegális” – mondta Ambrus Ágnes, a Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója.
A rendőrök abban bíznak, hogy ha a tettenérők fotókat készítenek a tolvajokról, könnyebben rájuk lehet majd bizonyítani a bűncselekményt. Ha az ellopott fa értéke meghaladja a 10 ezer forintot akkor az már szabadságvesztéssel is büntethető, a fatolvajok akár 3 éve börtönbüntetést is kaphatnak.

Takács Nikolett


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.