Amerikában dívik az elemiszén-erdészet (hirado.hu/MTI)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. február 19.
Az Egyesült Államok csendes-óceáni partvidékén egyes gazdák erdőket telepítenek az ipari tevékenység során felszabaduló gázok lekötésére és a klímaváltozás hatásainak enyhítésére. Ezt az új üzletágat elemiszén-erdészetnek nevezik. A projekt lényege - írja a Yahoo News - , hogy a földtulajdonosokat az új telepítésű erdők és a bolygatás nélkül művelésbe fogott földterületek talajában lekötött elemi szén tonnában nyilvántartott mennyisége után, meghatározott egységár mellett, központi forrásokból díjazzák. Az úgynevezett Chicagói Klimatőzsdén érvényes ár jelenleg 3,80 dollár tonnánként.
"A jelenlegi kvótaárak mellett a kivágott fa ma még többet ér, de a fa megtartása mellett döntő birtokosok extra jövedelemhez juthatnak az erdőkért kapott, úgynevezett elemiszén kreditekből, azaz a talajban megkötött szén után számukra folyósított jutalékokból. Olyan pénz ez, amihez egyébként soha nem jutottak volna hozzá" - mondta Ted Dodge, a Montana államban működő nemzeti elemiszén kompenzációs koalíció igazgatója egy tanácskozáson erdő- és mezőgazdászok előtt. Minden hektárnyi erdőterület egy év alatt egy tonna gázt képes elnyelni az atmoszférából.
A kredit-kereskedelemnek számtalan feltétele is van. Az erdőt csak megműveletlen földterületen szabad telepíteni, vagy olyan helyeken, melyeken korábban természeti csapás - például erdőtűz - kipusztította az erdőt. A tulajdonosnak továbbá vállalnia kell, hogy meghatározott ideig megtartja az erdőt a területen. A projektben azok a farmerek is részt vehetnek, akik vállalják, hogy növénytermelő tevékenységüket talajbolygatás nélküli vagy csupán mérsékelt talajforgatást igénylő technológiák alkalmazásával folytatják, hasonlóan az erdőgazdálkodáshoz.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.