Szigorúbb büntetésekkel védenék az erdőket és a vadat (mtv)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. február 27.
Hat agrártörvényt is módosítana az Országgyűlés, amit elsődlegesen az uniós jogharmonizációs feladatok teljesítése indokol. Szigorúbban büntetnék a jövőben az illegális fakitermelést, és jelentősen növekedne az erdő- és növényvédelmi bírság is, ha a parlament elfogadja az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló javaslatot, amelynek általános vitáját kedden folytatták le az Országgyűlésben.
A javaslat hat törvényt módosítana: az állattenyésztésről szóló, az erdőről és az erdő védelméről szóló, a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló, a növényvédelemről szóló, a takarmányok előállításáról, forgalomba hozataláról és felhasználásáról szóló, valamint a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló törvényt változtatná meg.
A módosítást elsődlegesen uniós jogharmonizációs feladatok teljesítése indokolja - olvasható a tervezetben. Az egyes agrártárgyú törvények rendelkezései között vannak olyanok, amelyek a közösségi rendelet átültetésének kiegészítését igénylik, vagy a közösségi rendeletek változásait nem követik.
Vécsi István szocialista képviselő közölte: támogatja, hogy emelkedjen az erdővédelmi bírság alsó és felső határa, valamint a növényvédelmi bírság.
Kis Péter László (MSZP) azt emelte ki, hogy a módosító javaslat részben jogharmonizációs, részben technikai változtatásokat tartalmaz.
Kékkői Zoltán (Fidesz) felszólalásában arra mutatott rá, hogy az előterjesztésben bújtatottan az erdők privatizálását készíti elő a kormányzat.
Gőgös Zoltán földművelésügyi államtitkár kiemelte: nincs állami erdőértékesítési terv, nem akarják eladni az állami erdőket. A módosítás célja, hogy megnyissák az utat az energiaerdők előtt.
Bedő Tamás szocialista képviselő szerint a vita során kiemelten kell foglalkozni a vadgazdálkodásról szóló törvény módosításával.
Font Sándor fideszes politikus felszólalásában azt javasolta, hogy a minőségi borkategóriák függvényében határozzák meg a forgalomba hozatali járulékot. Az ellenzéki politikus hozzátette: a borászati szakképzést úgy kellene segíteni, hogy a marketing célokat szolgáló hatvanszázalékos borforgalmi járulékból tíz százalékot az oktatásra fordítsanak.
Az ülést vezető Mandur László a javaslat általános vitáját lezárta.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.